Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba had de afgelopen jaren kunnen investeren in duurzame energie. Uit een rapport van TNO, waarover oppositiepartij AVP beschikt, blijkt echter dat dit niet is gebeurd. Dat komt met name door de overeenkomst die WEB is aangegaan met LNG-gas.
Het onderzoek van TNO heeft de naam ‘De energietransitie in Aruba, Curaçao en Sint Maarten’. Partijleider Mike Eman gaf een persconferentie om details uit het rapport bekend te maken. Hij stelt dat Aruba de capaciteit van wind- en zonne-energie zou hebben moeten uitbreiden. ,,De belangrijkste projecten voor de energietransitie in Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn windenergie en zonne-energieprojecten. Als deze capaciteit wordt uitgebreid, kan op de eilanden het aandeel fossiele brandstoffen voor de elektriciteitsproductie snel worden verlaagd”, staat in het rapport.
Dit was, zegt de AVP, hun groene partijvisie die in 2017 tot stilstand werd gebracht door de nieuwe regering Wever-Croes. Zij vond dat de richting die het kabinet Eman op ging, niet de juiste was. Het TNO-rapport zegt nu duidelijk dat de AVP wel degelijk op de juiste weg zat. ,,Helaas hebben we zeven jaar verloren”, aldus Eman.
De toenmalige Nederlandse minister van Economische Zaken en Duurzame Ontwikkeling Rob Jetten heeft aan TNO opdracht gegeven om onderzoek te doen naar energie op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Jetten wilde dat TNO daarbij vooral keek hoe de eilanden naar 100 procent duurzame energie kunnen komen.
Uit het TNO-rapport blijkt dat de overeenkomst die WEB aanging met LNG, het land voor de komende twintig jaar bindt aan het systeem ‘Take or Pay’. Aruba moet twintig jaar lang 50 procent van de de elektrische capaciteit afnemen van LNG. ,,Dit betekent dat Aruba de duurzame energie niet kan uitbreiden naar meer dan 50 procent. Als Aruba meer wil uitbreiden, moet aan LNG worden betaald.” TNO maakt zich zorgen over deze overeenkomst, zegt de AVP. Eman citeert uit het rapport: ,,Verdere verduurzaming van de elektriciteitsproductie op Aruba wordt beperkt door een recent afgesloten contract voor LNG. Er is weinig publiekelijk bekend over de leveringsovereenkomst voor LNG. Uit interviews hebben we begrepen dat er take-or-pay afspraken gemaakt zijn voor een hoeveelheid LNG voor ongeveer 50 procent van de elektriciteitsproductie en dat de overeenkomst een duur heeft van 20 jaar. Dat betekent dat er tot 2046 of 2047 additionele kosten zijn voor het verhogen van het aandeel hernieuwbare elektriciteit boven de 50 procent, omdat de LNG bij lagere afname toch betaald moet worden.”
,,De deal met WEB en LNG is dus rampzalig voor de ontwikkeling van groene energie”, aldus Eman.