Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Als de plannen van de regering doorgaan, zullen toeristen via de milieuheffing gaan betalen voor de privatisering van de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Bubali. De wetgeving ligt nu bij het parlement om te worden behandeld.

F14 RWZIDe problemen van de RWZI Bubali worden steeds groter. Vorige week werd bekend dat hotel Amsterdam Manor opnieuw een rechtszaak aanspant tegen het Land. De advocaat die het hotel vertegenwoordigt, vindt dat er vanuit de overheid ‘pure onwil’ is om de overlast van de RWZI op te lossen. Hij twijfelt aan de aanstaande privatisering, omdat de aandelen overgaan naar het staatsbedrijf Utilities.

In een persbericht legt de regering uit wat de plannen zijn. De coronapandemie, toen de grens was gesloten en er geen toeristen op het eiland waren, was een opluchting voor de RWZI. Na de pandemie kwam het toerisme weer op gang en de overlast van de RWZI werd nog groter. Vanwege geldgebrek bij de overheid wordt gekozen voor de optie van privatisering. De ministerraad heeft vorig jaar september goedkeuring gegeven dat het staatsbedrijf Utilities Aruba (waarin WEB en Elmar zitten) de installatie overneemt. Het gaat om de overdracht van operations en bezittingen (Bubali, Parkietenbos, Zeewijk), het rioolstelsel en de verbrandingsoven. Aruba Wastewater Sustainable Solutions (AWSS), dat door de regering een ‘filiaal’ van Utilities wordt genoemd, is na de overdracht de nieuwe eigenaar. Op dit moment wordt gewerkt aan een businessplan en aan een strategisch plan. Ook zal een openbare aanbesteding worden gehouden. De regering erkent in het persbericht dat de RWZI dan indirect toch in handen van de overheid blijft.

De bezittingen die naar AWSS gaan, hebben een waarde van 31,8 miljoen florin. AWSS zal dit bedrag betalen aan het Land Aruba, door jaarlijks een erfpachtscanon van 582.267,51 florin te betalen. Dit canon heeft een looptijd van 60 jaar. AWSS zal moeten investeren in een nieuwe RWZI die groter is dan de huidige, om al het water aan te kunnen. Dat kan alleen als het bedrijf inkomsten binnen krijgt. Het plan is om die inkomsten te generen door de milieuheffing (Bijzondere belasting op verblijf) te verhogen. Toeristen die naar Aruba komen, betalen twee soorten belastingen: een toeristenheffing en een milieuheffing.

Het Land Aruba zal met AWSS een akkoord sluiten en een toezichthouder aanstellen. Die toezichthouder zijn Directie Natuur en Milieu., Directie Volksgezondheid (DVG) en Dienst Openbare Werken (DOW).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.