Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een deel van Aruba kampte vrijdag met twee grotere stroomuitvallen. De eerste vond plaats in het zonnepanelenpark, de tweede was een brand in een trafohuis.
Elmar heeft - nadat de situaties waren hersteld - een persbericht uitgestuurd om klanten uit te leggen wat er is gebeurd en wat het bedrijf heeft gedaan om de situatie te herstellen.

F14 ARU Stroomuitval cmykDe centrale van Elmar kreeg vrijdagochtend rond 11.00 uur een melding binnen van een onverwachte stroomuitval in het gebied tussen Cumana, Hooiberg en Savaneta. Het ging om een probleem in het installatiesysteem van het zonnepanelenpark bij de luchthaven, specifiek in het gedeelte dat energie produceert. Elmar mobiliseerde direct een team om op deze storing te reageren. Een ander team werd naar de wijken gestuurd waar de stroom als gevolg van deze storing was uitgevallen. Zij hadden de opdracht om de stroom in die buurten zo snel mogelijk te herstellen. Dit ging vrij snel, binnen tien minuten hadden Santa Cruz, Pos Chikito en Savaneta weer elektriciteit. Een uur later hadden alle wijken weer stroom.

Het zonnepanelenpark bij Aruba Airport Authority (AAA) wekt stroom op voor een deel van Aruba. Elmar distribueert deze elektriciteit. Na de storing heeft Elmar contact gelegd met de eigenaar van het zonnepanelenpark om te onderzoeken wat de oorzaak van deze stroomuitval is geweest. Om dit onderzoek te kunnen uitvoeren, is het zonnepanelenpark tijdelijk uit het netwerk gehaald. De distributie is tijdelijk omgeleid via een zogeheten schakelinstallatie.
Op dezelfde dag, rond 12.15 uur, kreeg de centrale van Elmar een tweede melding binnen van een relatief grote stroomstoring. Dit was in het gebied tussen Wayaca, Santa Marta, Papilon, Jucuri en Mahuma. Opvallend, zegt Elmar, is dat deze wijken op hetzelfde netwerk zijn aangesloten als de wijken van de eerste stroomstoring. Toen het team van Elmar ter plaatse was, ontdekten ze de oorzaak: een brand in een trafohuis. De Elmar-medewerkers hebben direct het veiligheidsprotocol geactiveerd, omdat een brand als zeer gevaarlijk wordt beschouwd. De brand is geblust, in samenwerking met de brandweer. De reden van de brand is nog niet bekend, maar wordt onderzocht. Het trafohuis is compleet verwoest.

Elmar wijst erop dat communicatie met klanten tijdens calamiteiten onder andere plaatsvindt via Facebook. Wie op dat moment wil weten wat er gaande is, kan de pagina van Elmar raadplegen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).