Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - Een groot deel van Oranjestad en de omgeving van het ziekenhuis zat dinsdagmiddag zonder stroom. Bij werkzaamheden aan een nieuw aan te leggen onderstation van Elmar raakte een aannemer een zware kabel waarbij ook olie lekte.

arustroomstoringHet elektriciteitsbedrijf gaf dinsdagavond bij het hoofdkantoor een persconferentie om de situatie toe te lichten. Daar was de directeur van Elmar niet bij aanwezig. Woordvoerder Audrey Croes, operationeel manager Tico Koolman en de manager van Customer Relations stonden de pers te woord.
Bij Sabana Blanco is Elmar bezig om een nieuw onderstation te bouwen. Koolman legt uit dat de werkzaamheden onder andere inhouden dat kabels moeten worden verplaatst. ,,Dat is geen makkelijke klus. Zodra we een elektriciteitskabel tijdelijk uit de roulatie halen, moeten we ervoor zorgen dat de overige kabels in staat zijn om het doorgeven van elektriciteit over te nemen. Het elektriciteitsnetwerk staat al onder druk, dus deze werkzaamheden vergen alle aandacht.”
Hij haalt ‘Murphy's Law’ aan (een ongeluk komt nooit alleen), verwijzend naar het moment dat de aannemer een kabel raakte. Het was de kabel die Oranjestad en Punto Brabo van stroom voorziet. ,,De werkzaamheden aan het onderstation zijn ingepland, we weten dat er een risico is dat de stroom daardoor kan uitvallen. We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen om dit te voorkomen.”
Het is volgens hem dan ook dubbele pech, dat er net nu twee incidenten plaatsvonden waarbij de stroom uitviel. Want in Turibana vond dinsdag een auto-ongeluk plaats waarbij een elektriciteitspaal werd geraakt. Toen Elmar zag dat er bij de kabel die de aannemer had geraakt ook verlies van olie was, aarzelden ze niet. ,,Om te voorkomen dat er op nog meer locaties de stroom zou uitvallen, besloten we om het getroffen gebied te isoleren.”
Koolman vertelt dat Elmar bij de werkzaamheden aan het onderstation wordt geassisteerd door technici uit Nederland. Zij zijn op Aruba en adviseren Elmar. De eerste prioriteit dinsdag was om de stroomvoorziening in het gebied te herstellen. Daar slaagde Elmar begin van de avond in. Tijdens de persconferentie vertelde Koolman dat er woensdagochtend werkoverleg met Nederland zou plaatsvinden om te bespreken hoe de werkzaamheden het beste kunnen worden aangepakt. ,,Het is ons doel om het elektriciteitsnetwerk zo snel mogelijk weer naar behoren te laten functioneren. We zitten op dit moment echter met een zwak netwerk.”
Bij de persconferentie was ook de afdeling klantenservice aanwezig. Zij vertelde dat de afdeling telefoontjes kreeg toen de stroom was weggevallen. Bedrijven belden om te vragen hoe lang de stroomstoring ging duren. ,,We kregen telefoontje van artsen die bezig waren om operaties voor te bereiden. Een aantal operaties is door de stroomonderbreking uitgesteld. Elmar betreurt dit enorm, we weten dat mensen soms heel lang hebben moeten wachten op een ingreep.”
De getroffen gebieden waren onder andere Oranjestad, LG Smith Boulevard, Beatrixstraat, Wilhelminastraat, Compleho Deportivo Guillermo P. en Eagle Beach.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).