Van onze correspondent
Oranjestad - De Gele Koorts Muskiet Bestrijding (GKMB) gaat in de mangroven niet meer spuiten tegen muggen. Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) heeft de overheidsdienst gevraagd om hiermee te stoppen. De reden is dat de mangroven een kans moeten kunnen krijgen om op natuurlijke wijze te herstellen.

ARUmuggen2FPNA heeft het project ‘Turning the Tide’ gelanceerd. Dit project is een pilot en richt zich op het natuurlijke herstel van koraalriffen en mangroven. Deze natuurgebieden zijn te vinden in het natuurpark Arikok. De FPNA ziet te veel verlies van biodiversiteit en het park wil dat de natuur dit zelf gaat herstellen. Met dat verzoek is het park naar Directie Volksgezondheid (DVG) gestapt, waar de GKMB deel van uitmaakt.
De gebruikelijke aanpak van de GKMB is om muggenoverlast aan te pakken door met pesticiden in de mangroven te spuiten. Deze pesticiden doden niet alleen de Aedes taeniorhynchus (een zwarte mug), maar doden ook andere soorten die in de mangroven leven. Het spuiten is schadelijk voor de mangroven, stelt de GKMB via FPNA. Om die reden heeft de GKMB besloten om mee te werken aan het verzoek.
In de maanden september, oktober, november en december is de overlast van muggen het grootst. Vooral in de wijken Mangel Halto, Santo Largo, Savaneta en Noord melden burgers muggenoverlast. De mug Aedes taeniorhynchus vormt geen gevaar voor de gezondheid, maar veroorzaakt alleen overlast omdat ze met vele zijn. Om die reden spuit de GKMB normaal gesproken in het laatste kwartaal van het jaar in de mangroven, zodat de overlast in de wijken minder wordt.
De GKMB ziet echter het belang van het project Turning the Tide en werkt hieraan mee. De beslissing is genomen om de muggen in de mangroven met een nieuwe methode aan te pakken. De GKMB en FPNA gaan in de mangroven een kanaal graven, zodat het zeewater makkelijker kan doorstromen. Die doorstroom is beter voor het ecosysteem en zal - naar verwachting - zorgen voor minder muggen.
Een van de taken van FPNA is om de mangroven te beschermen en gezond te houden. Met het Turning the Tide-project kiest FPNA voor een andere aanpak. Burgers kunnen echter toch overlast ervaren van de muggen. DVG en het park Arikok bieden op voorhand excuses aan als het uitvoeren van Turning the Tide in de praktijk toch voor overlast zorgt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.