Van onze correspondent
Oranjestad - De betrouwbaarheid van het Arubaanse vaccinatiebewijs tegen corona staat ter discussie. Ook de geloofwaardigheid van de vaccinatiecampagne is in het geding. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt drie voormalig medewerkers van Directie Volksgezondheid (DVG) van fraude en heeft gevangenisstraffen geëist van 18 en 22 maanden.

F13ARUOP VaccinatiefraudeHet gaat om contractmedewerkers die voor DVG werkten. Ze worden ervan verdacht dat ze tijdens de coronavaccinatiecampagne tegen betaling valse registraties hebben verricht. De strafzaak heeft de naam ‘Anglo’ gekregen en werd afgelopen donderdag door de rechtbank behandeld.

Verdachten G.G.G.O., M.G.J.M. en J.R.R. staan terecht. Uit onderzoek is gebleken dat er zeker 60 vaccinaties zijn geregistreerd op tijdstippen dat de vaccinatiepost nog gesloten was. Tijdens de pandemie werd in de sporthal van Sta. Cruz een massavaccinatiecampagne gehouden en kon de bevolking daar terecht om tegen corona te worden ingeënt. Een aantal registraties is niet geregistreerd op de locatie van de sporthal, maar vanaf het woonadres van een van de verdachten.

De autoriteiten hebben tijdens het onderzoek contact opgenomen met meerdere personen die op de lijst van registraties stonden. Een aantal van deze personen heeft verklaard dat ze hebben betaald om een vaccinatiebewijs te krijgen. Het vaccineren tegen corona was echter gratis voor bepaalde doelgroepen. De drie verdachten hebben zelf toegegeven dat ze dit hebben gedaan, maar stellen dat het om vijf tot elf registraties gaat.

Het OM verwijt de verdachten dat ze hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die strafbare feiten heeft gepleegd, namelijk het invoeren van valse vaccinatieregistraties. Daarnaast wordt hen ambtelijke corruptie verweten. Een van de verdachten wordt daarnaast cocaïnebezit verweten. De verdachten hebben met hun handelen het land Aruba in diskrediet gebracht. In een tijd dat er diverse coronamaatregelen golden en de bevolking te maken had met beperkingen, hebben de verdachten uit puur financieel gewin misbruik gemaakt van hun positie.
De betrouwbaarheid van de vaccinatiecampagne en de status die een Arubaans vaccinatiebewijs heeft, staat door hun handelen ter discussie. Aruba is afhankelijk van toerisme en daarmee is het handelen van de verdachten uiterst kwalijk, aldus het OM.

Om die reden heeft de officier van justitie ter zitting tegen de verdachten O. en M. een gevangenisstraf geëist van 18 maanden geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Tegen de verdachte R. is een gevangenisstraf geëist van 22 maanden, waarvan 18 voorwaardelijk. Daarnaast heeft de officier van justitie tegen alle drie de verdachten een werkstraf geëist van 240 uur en een geldboete van 2.500 florin. Ook is door het OM gevraagd om de schorsing van de voorlopige hechtenis bij uitspraak op te heffen, zodat verdachten bij een veroordeling tot een gevangenisstraf gelijk vast komen te zitten.

De rechter doet volgende maand uitspraak.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.