Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het ministerie van Justitie heeft afgelopen vrijdag een opmerkelijke reactie gegeven in verband met de recente dood van de jonge vrouw Elida Maria Arteaga Barreto.

ARU dood vrouwIn de verklaring staat dat er ‘geen strafbaar feit is gepleegd en dat het onderzoek is afgesloten’. Vrienden van de vrouw trekken aan de bel, omdat ze vermoeden dat haar dood in scene is gezet en in de doofpot wordt gestopt. De reden zou zijn dat het lichaam is gevonden in het huis van een oud-politicus. De autoriteiten willen geen autopsie laten doen, de ouders moeten - als ze dat willen - dat zelf betalen.
De zaak is opmerkelijk, omdat het de eerste keer is dat de autoriteiten aan de media informatie verstrekken over de dood van deze vrouw. Het is niet gebruikelijk dat het ministerie van Justitie op deze manier een persbericht uitstuurt. Zulke informatie wordt normaal gesproken aan de pers verstrekt via het Korps Politie Aruba (KPA) en het Openbaar Ministerie (OM). In het geval van Arteaga is dat niet gebeurd. Het ministerie van Justitie laat weten dat ze hebben gezien dat informatie over het tragische overlijden van Arteaga rondgaat op sociale media. ,,Het ministerie van Justitie en Sociale Zaken heeft vertrouwen in ons rechtssysteem. Ons standpunt is dat elke individuele casus op een eerlijke manier wordt behandeld. Het OM en het KPA hebben aan ons laten weten dat de dood van de jonge vrouw is onderzocht. Uit dat onderzoek is gebleken dat er geen sprake is geweest van een strafbaar feit. De familie is geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek”, aldus het ministerie.
Wanneer de vrouw is overleden, waar ze is gevonden en onder welke omstandigheden, daarover heeft het ministerie van Justitie geen mededelingen gedaan. Het Antilliaans Dagblad ging op onderzoek uit en kwam op Facebook terecht bij de Universiteit van Aruba (UA). De vrouw was student aan dit onderwijsinstituut. De UA maakte het overlijden van de student op 30 november bekend en organiseerde een herdenkingsbijeenkomst.
Nederlandse vrienden van de overleden vrouw trekken intussen aan de bel. Jonneke Vos en Rose Bakker zijn afgelopen vrijdag op GoFundMe.Com een actie gestart om geld in te zamelen voor de autopsie. ‘Justice for Elida!’ heet de actie. Vos schrijft bij de oproep: ,,De vrienden van Elida Maria Arteaga Barreto voelen zich geroepen om de familie te helpen om de autopsiekosten van hun dochter te kunnen betalen. De Arubaanse overheid wil de kosten niet betalen. Help mee om een doofpotschandaal te voorkomen. Dit kan en mag niet.” De actie wordt op sociale media verder gedeeld.
De vrienden beschrijven de situatie. Arteaga is levenloos aangetroffen in een huis van een ex-politicus waar zij tijdelijk verbleef. ,,Het is voor ons onmogelijk dat er zoveel vragen rondom haar dood onopgelost zijn. Ze stond in de bloei van haar leven, had haar eindscriptie ingeleverd bij de universiteit. Wij vermoeden dat haar dood in scene is gezet als zelfmoord. Haar lichaam zat onder de blauwe plekken, schaafwonden en er is bloed op haar kleren gevonden. Haar nagels missen en haar telefoon is verdwenen.” De vrienden, maar ook haar eigen ouders stellen dat autopsie de doodsoorzaak moet kunnen uitwijzen, maar de politie doet de zaak af als zelfmoord. De familie heeft geen geld voor deze autopsie. Help mee om het geld bijeen te brengen en om haar een waardig afscheid te kunnen geven.”
Het Antilliaans Dagblad legde contact met Vos en Bakker. Zij laten weten dat ze ‘erg blij zijn om iets te horen vanuit het Nederlands-Caribisch gebied’. ,,We doen ons best om ruchtbaarheid te geven aan deze zaak. Het verbaast ons niet dat jullie hier niks van hebben gehoord, want justitie houdt eraan vast dat Elida zelfmoord heeft gepleegd. Door de GoFund-acties komen mensen erachter wat er gebeurd is. We zijn de actie gestart toen duidelijk werd dat de autoriteiten geen autopsie willen laten doen.”
Het gewenste bedrag van omgerekend 20.000 florin is binnen twee dagen binnengehaald. Een deel zal worden gebruikt om de autopsie te betalen. De rest wordt gebruikt om de student een waardig afscheid te geven.
Op Aruba hebben diverse andere media intussen de zaak ook opgepakt. Onder andere Aruba Native publiceerde op 8 december dat de ouders van de vrouw een week na de dood van hun dochter van de autoriteiten te horen hebben gekregen dat er geen nader onderzoek naar haar dood wordt gedaan. De vrouw zou zijn overleden in Savaneta. De ouders hebben dagenlang duidelijkheid gezocht over haar dood en kregen een week later de kans om met de politie te praten. Toen vernamen ze dat de autoriteiten de zaak hebben gesloten en dat er geen autopsie op het lichaam wordt gedaan. Als de ouders een autopsie willen doen, moeten ze dat zelf betalen. De kosten bedragen volgens Aruba Native 8.000 florin. Uit het artikel blijkt ook dat de staat waarin het lichaam verkeert, vraagtekens oproept.
Mensen op Facebook die de nieuwsberichten en de GoFundMe-actie delen, schrijven erbij dat ze verbaasd zijn dat ze niet eerder over deze situatie iets hebben gehoord.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.