Van onze correspondent
Oranjestad - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat onderzoeken of de onregelmatigheden die bij het Arubahuis zijn geconstateerd, strafrechtelijke vervolging vereisen. Dienst Personeelszaken (DRH) heeft disciplinaire maatregelen getroffen tegen enkele betrokken personen.

ARUbahuisPremier Evelyn Wever-Croes zei dit gisteren in het parlement, waar ze samen met de Centrale Accountants Dienst (CAD) en DRH informatie over het onderzoek gaf.
De premier zei dat het thema ‘Arubahuis’ vanaf het begin heel veel aandacht trok en ook vanuit de politiek op interesse kon rekenen. Diverse politici vroegen schriftelijk regelmatig om informatie. De regering heeft er echter voor gekozen om niet eerder met informatie te komen, om het onderzoek niet te hinderen. Wever-Croes deed wel diverse keren de toezegging dat ze met de CAD en DRH naar het parlement zou komen, zodra het kon. Gisteren nam ze Roland Pang van de CAD en Gilbert Wernet van DRH mee.
Uit het eerste onderzoek van de CAD is gebleken dat de regering veranderingen moest doorvoeren in het Arubahuis. Zo werden topfunctionarissen gewisseld. De CAD concludeerde ook dat drie personen betrokken zijn bij zaken die voorheen als normaal werden beschouwd. ,,Je moet echter een moreel kompas hebben en daar ook naar kunnen handelen. Dat iets vroeger werd geaccepteerd, wil niet zeggen dat het correct is en dat je er mee door kan gaan”, zo laat de regering weten.
De CAD ging door met het administratieve en financiële onderzoek. DRH nam intussen disciplinaire maatregelen tegen een aantal betrokken personen, ‘omdat het om medewerkers gaat die in dienst zijn van de regering’. Volgens de premier is die procedure afgerond. De ministerraad heeft voor elke persoon individueel maatregelen getroffen. ,,Het is een juridisch proces, waarbij iedereen het recht heeft om zich te verdedigen. Die ruimte is er ook”, zei Wever-Croes.
Tijdens het onderzoek heeft de regering ‘mogelijke onregelmatigheden’ geconstateerd. De regering heeft hier eerst zelf onderzoek naar gedaan. De premier erkent dat dit meer tijd in beslag nam dan dat de bedoeling was. Aan het eind van het onderzoek is besloten om het OM erbij te betrekken. Het OM beschikt over documenten om te kunnen beslissen of strafrechtelijke vervolging gepast is. Als dat het geval is, zal het OM het onderzoek openen, aldus de premier.
Het onderzoek naar het Arubahuis begon vorig jaar september. Voor die tijd waren er echter al geruchten. Wever-Croes laat weten dat ze in mei 2021 al een e-mail ontving, die vanuit het personeel was gestuurd. ,,Ik heb contact met ze opgenomen en om bewijs gevraagd dat hun verklaringen kloppen. Helaas reageerde de groep daar niet op.” Achteraf bleek dat de e-mail helemaal niet van die groep afkomstig was, zegt de premier. In september kreeg ze opnieuw een e-mail, waarbij bepaalde parlementariërs in de cc stonden. In die e-mail is melding gemaakt van mogelijke onregelmatigheden. Die e-mail was aanleiding om met het onderzoek te starten.
Wever-Croes was recent in Nederland en bezocht toen ook het Arubahuis. Zij kreeg van het personeel het commentaar dat ze er niet blij mee zijn dat iemand namens hen de e-mail heeft gestuurd. Tijdens het onderzoek heeft de regering een delegatie van DRH en een begrotingscoördinator naar het Arubahuis gestuurd. De reden was dat er vanuit Aruba geen toegang is tot alle financiële informatie van het Arubahuis.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.