Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het ministerie van Sport, het ministerie van Justitie, Directie Volksgezondheid (DVG) en Ibisa steunen een bewustingswordingsevenement van fietsclub Biking Squad Aruba. De veiligheid van fietsers in het verkeer laat te wensen over.

ARUfietsers2Met een eilandbrede ‘Awareness Ride’ komende zondag wordt het probleem onder de aandacht gebracht.
Biking Squad Aruba (BSA) ziet dat te veel fietsers worden aangereden door een auto of worden aangevallen door honden. Met deze boodschap ging voorzitter Rubert Paesch maanden geleden naar Sportminister Endy Croes (MEP) en vond gehoor. Ook andere ministeries sluiten zich aan bij de stelling dat in het verkeer meer rekening gehouden moet worden met fietsers.
Met een mediacampagne en een actieve fietstour slaan de fietsclub en de overheidsdiensten de handen ineen. Tijdens een persconferentie, waar de Sportminister en Ibisa-coördinator Edgar Erasmus bij aanwezig waren, legde vertegenwoordiger Gelisa Angela van BSA uit wat het gedachte achter de tour is.
,,Onze fietsclub is twee jaar geleden opgericht door Paesch. We hebben intussen zo’n 50 leden en we trainen elke week ‘s avonds. We hebben mountainbikes en rijden daarom vooral in de mondi. Om daar te kunnen komen, moeten we op de openbare weg rijden. Het verkeer maakt het ons niet makkelijk. Andere fietsclubs hebben roadbikes en die rijden alleen maar op de openbare weg en niet in de mondi. Iedereen die gebruikmaakt van de openbare weg, moet dat veilig kunnen doen en elkaar respecteren”, zegt Angela.
Fietsers kunnen echter niet veilig over straat fietsen, constateert BSA. ,,We zien regelmatig dat automobilisten fietsers te weinig ruimte geven, waardoor de fietsers moeten uitwijken. Maar zij hebben ook recht om op de weg te zijn. Loslopende honden vallen fietsers aan, terwijl dit vaak honden zijn die een eigenaar hebben en in de tuin van het huis behoren te zijn. Dan hebben fietsers er geen last van.”
Voorzitter Paesch besloot om in gesprek te gaan met minister Endy Croes van Sport. Hij kreeg bijval van de bewindsman. Tijdens de persconferentie merkte Croes op dat de steun voor de actie van BSA niet alleen vanuit zijn ministerie komt. ,,Ook het ministerie van Justitie en het ministerie van Volksgezondheid staan achter de boodschap van de fietsers. De regering heeft de taak om te zorgen dat mensen veilig gebruik kunnen maken van de openbare weg”.
Biking Squad Aruba organiseert een Awareness Ride in samenwerking met Ibisa en met het Rode Kruis. Ibisa-coördinator Erasmus vertelt dat de tour twee doelen dient. ,,Aan de ene kant willen we verkeersdeelnemers erop te wijzen dat er meer wederzijds respect moet zijn voor elkaar. Dat geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor fietsers. Aan de andere kant is de boodschap aan hondeneigenaren dat hun hond die op straat los loopt, een gevaar vormt voor met name fietsers. Zij worden door honden aangevallen.”
Tijdens de Awareness Ride wordt een route gereden van 50 kilometer. De start is zondag om 6.30 uur bij Bushiri Beach. De groep - er is een vergunning afgegeven voor maximaal 500 fietsers - rijdt in een rustig tempo naar Carnival Village in San Nicolas. Daarna gaan de fietsers terug naar Bushiri Beach via de Franse Pas. De verwachting is dat de groep daar rond 12.00 uur aankomt. Het is een lange route, erkent organisator Angela. Daar is bewust voor gekozen zodat de tour door alle wijken kan rijden. Onderweg zijn er meerdere stops.
Vanwege de lengte van de route is de Awareness Ride alleen bedoeld voor fietsers die bij een fietsclub zijn aangesloten en rijervaring hebben. Zij kunnen zich bij hun eigen fietsclub aanmelden om mee te rijden. De deelnemers stellen zich per fietsclub op en worden onderweg begeleid door het Korps Politie Aruba. Het Rode Kruis is aanwezig op de route om assistentie te bieden. De fietsclubs zullen zelf onderweg technische bijstand bieden aan hun eigen leden.
Minister Croes roept fietsers op om mee te rijden, maar rekent ook op een positieve houding van automobilisten en van mensen op straat. ,,Automobilisten kunnen toeteren als ze de Awareness Ride zien. Langs de route kunnen mensen vanuit hun tuin of langs de kant van de weg de fietsers aanmoedigen.”
Ibisa organiseert op 18 november een kortere fietstour. Hier kunnen fietsers zonder veel ervaring aan deelnemen of fietsers die niet zijn aangesloten bij een fietsclub. Daarover volgt later meer informatie.
Het is overigens niet voor het eerst dat vanuit de fietswereld aandacht wordt gevraagd voor de veiligheid in het verkeer. Fietsclub FX Sport organiseerde in 2020 ook een bewustwordingsactie tijdens hun evenement ‘12 Hours of Aruba’. Toen was het thema ‘Share the road’. De boodschap van toen en nu is echter bijna hetzelfde: fietsers en automobilisten moeten in staat zijn om beiden veilig gebruik te maken van de openbare weg.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.