Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Directie Volksgezondheid laat weten dat gisteren 219 coronatests zijn uitgevoerd, dat 12 inwoners van Aruba het virus hebben opgelopen en 38 weer virusvrij zijn. Het aantal actieve coronagevallen bedraagt nu 260, waarvan 7 niet-ingezetenen. Sinds maart zijn 34 personen met corona overleden.

Aruba HOHHet Horacio Oduber Hospitaal meldt dat momenteel 12 patiënten met corona worden verpleegd, waarvan 2 op de intensive care.

Premier Evelyn Wever-Croes is blij met de huidige cijfers. ,,Aruba telt 110.000 inwoners. In maart heeft Aruba de eerste corona-golf meegemaakt. Deze duurde 2,5 maand en er waren 101 besmettingen en 3 overledenen. Twee maanden later, in augustus, begon de tweede golf met in totaal 4.200 nieuwe besmettingen en 31 overledenen. Het ergste van de tweede golf is inmiddels achter de rug. Een maand geleden waren er 1.630 actieve gevallen, vandaag 260. Het aantal besmettingen is gedaald naar gemiddeld 18 nieuwe besmettingen per dag.” Op de vraag hoe Aruba dit voor elkaar heeft gekregen, reageert de premier: ,,Door het invoeren van stringente maatregelen, zoals een avondklok van 22.00 tot 5.00 uur. De avondklok is inmiddels verschoven naar 0.00 tot 5.00 uur. Ook het dragen van mondkapjes is verplicht gesteld binnen gebouwen en op het werk.”

Het belangrijkste is volgens haar dat de controlecapaciteit voor isolatie- en quarantainegevallen fors is uitgebreid. ,,Er is hulp gevraagd aan alle overheidsdiensten die personeel en materieel, zoals dienstwagens, ter beschikking hebben gesteld aan de verschillende controleteams, waardoor alle corona-patiënten regelmatig konden worden gecontroleerd. Ook is de capaciteit voor bron- en contactonderzoek aanzienlijk uitgebreid.”

Inmiddels komt het toerisme weer langzaam op gang. ,,In juli hebben 17.000 toeristen het eiland bezocht. In augustus waren dat er 19.000. In september 15.000 en in oktober zal dit aantal worden overschreden. Alle horecagelegenheden houden zich strikt aan het protocol, iets wat de toeristen op prijs stellen”, aldus de premier.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).