Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Een grote tropische golf die de regio nadert, heeft een middelgrote kans (60 procent) op de vorming van een tropische storm, in de komende zeven dagen dat het systeem naar het noordwesten beweegt.

SXMDebbyHet zou dan gaan om de vierde storm dit seizoen, met de naam Debby. ,,Verdere ontwikkeling (tot storm, red.), indien aanwezig, wordt echter voorspeld na het vertrek uit de regio”, zo staat in The Daily Herald geschreven. De Meteorologische Dienst van Sint Maarten zal dit systeem blijven monitoren en het publiek dienovereenkomstig informeren. Het National Hurricane Center volgt de tropische golf ook en stelt dat deze eind van de week zou kunnen uitgroeien tot een tropische depressie. De ‘tropical wave’ bevindt zich momenteel nog op enige afstand. Het centrum ligt nu nog enkele honderden mijlen ten oosten van de Bovenwindse Eilanden. Als de aanhoudende winden 39 mijl per uur bereiken, kan het tropische storm Debby worden, aldus het Amerikaanse Hurricane Center die dan begin augustus de Verenigde Staten zal naderen.
Brandweercommandant en Nationale Rampencoördinator van het Bureau voor Rampenbeheer (ODM), Clive Richardson, roept bewoners en het bedrijfsleven op om waakzaam te blijven en de rampenvoorraadkit te controleren, die vanaf het begin van het orkaanseizoen klaar moet zijn. De rampenvoorraadkit moet minstens zeven dagen aan voedsel en water bevatten. ,,Als je zo’n kit nog niet hebt samengesteld, is dit het moment om dat te doen. Wacht niet tot het laatste moment om storm- of orkaanvoorbereidingen te treffen”, zo wordt eraan toegevoegd.

Ook op Saba is een waarschuwing uitgegaan. Voorspellingen geven aan dat een tropische golf, die in de komende dagen kan aansterken, potentieel zware regenval en ruwe zeecondities naar het eiland kan brengen. Hoewel verwacht wordt dat de tropische golf zich pas verder zal ontwikkelen nadat deze Saba is gepasseerd, wordt de bewoners geadviseerd om voorbereid te blijven.

Het openbaar Sint Eustatius heeft vooralsnog geen waarschuwing uitgegeven.

.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.