Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Akeem Arrindell is donderdag gearresteerd in het kader van een lopend onderzoek. Het United People’s (UP)-parlementslid wordt verdacht van vermoedelijke stemmenkoperij tijdens de parlementsverkiezingen van 11 januari 2024. Gisteren werd bekend dat hij weer werd vrijgelaten na ondervraging.
Arrindell, een voormalig lid van United St. Maarten Party, sloot zich aan bij UP als kandidaat tijdens de verkiezingen begin dit jaar, nadat hij drie jaar als onafhankelijk parlementslid had gediend tijdens het kabinet van Silveria Jacobs van National Alliance (NA). Zowel UP als NA haalden veel stemmen binnen, maar verloren de verkiezingen en werden verwezen naar de oppositiebanken met vier zetels voor NA en drie voor UP, waaronder voor Arrindell.
Het vermoeden bestaat nu dat de stemmen die hij kreeg niet legaal zijn verkregen. Volgens artikel 2:44 en 2:45 van het Wetboek van Strafrecht van Sint Maarten zijn het kopen en verkopen van stemmen misdrijven die kunnen worden bestraft met maximaal twee jaar gevangenisstraf en het verlies van het recht om te stemmen of gekozen te worden.
Op woensdag werd Arrindells werkplek in het parlementsgebouw doorzocht door de landsrecherche onder leiding van de onderzoeksrechter als onderdeel van het lopende onderzoek. Op dezelfde dag werden drie andere verdachten gearresteerd, die geen van allen parlementslid zijn. Deze personen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie met als doel het kopen van stemmen ten gunste van een lid van het parlement van Sint Maarten.
Het Openbaar Ministerie van Sint Maarten, de landsrecherche en het Korps Politie St. Maarten (KPSM) hebben onlangs een strenge waarschuwing afgegeven tegen het kopen en verkopen van stemmen, waarin staat dat er extra toezicht en opsporing zal worden gehouden om de wet te handhaven tijdens de komende verkiezingen van 19 augustus.
,,Stemmen kopen/verkopen is een ernstig misdrijf dat de integriteit van verkiezingen in gevaar brengt en corruptie voedt”, zei het OM woensdag in een persbericht. ,,Dit onderzoek is gericht op het handhaven van de integriteit, eerlijkheid en basis van het democratische proces.”
Als op Sint Maarten een partij zetels haalt tijdens parlementsverkiezingen, gaan die niet per definitie naar de mensen die het hoogst op de lijst staan, maar naar degenen met de meeste persoonlijke stemmen. Er is geen voorkeursdrempel, zoals in Nederland. Volgens critici werkt dit systeem stemfraude in de hand, omdat het voor politici heel belangrijk is om persoonlijke stemmen te krijgen.
Iedereen die is benaderd met aanbiedingen om zijn stem te verkopen of iemand kent die stemmen probeert te verkopen of te kopen, wordt dringend verzocht dit te melden bij de anonieme tiplijn van de politie via 9300.
Het onderzoek, met de codenaam ‘Aconitum’, wordt uitgevoerd door de landsrecherche in opdracht van het OM. De landsrecherche is gespecialiseerd in het onderzoeken van criminele activiteiten bij de overheid, met name gericht op ambtenaren.