Al het nieuws

Elektriciteitsproblemen blijven ondanks hulp eilanden

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Vicepremier Veronica Jansen-Webster laat in een bericht weten dat ondanks de hulp van Curaçao, Aruba en ook Nederland het elektriciteitsprobleem nog steeds niet verholpen is.

sxmHet elektriciteitsbedrijf Gebe werd afgelopen zondag 2 juni 2024 getroffen door een verwoestende brand waarna een black-out volgde. Als reactie hierop werd er een crisisteamvergadering belegd met vertegenwoordigers uit Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De vicepremier: ,,Aanvankelijk dachten we voldoende mobiele generatoren van onze zustereilanden te kunnen krijgen. Helaas bleek dit niet het geval. De benodigde hoeveelheden om onze crisis te verlichten en de onophoudelijke stroomonderbrekingen te stoppen, zijn niet beschikbaar.”
Zij informeerde de Sint Maartense gemeenschap zondagavond over de ernst van de situatie en de energiecrisis waarin het eiland zich bevindt. ,,Onze enige elektriciteitsleverancier is momenteel niet in staat de benodigde energie te leveren om iedereen van stroom te voorzien”, zo stelde zij. Maar, zo klinkt optimistisch: ,,We laten ons echter niet ontmoedigen. De overheid werkt samen met het management van Gebe actief aan het verkennen van alternatieve bronnen om mobiele generatoren te verkrijgen. Een snel, kortetermijnplan wordt afgerond om ervoor te zorgen dat deze eenheden zo snel mogelijk worden geleverd en operationeel zijn, met als doel de normaliteit op ons eiland te herstellen.”
Maar in de tussentijd wordt toch ‘dringend om geduld en medewerking’ gevraagd. De bewoners wordt opgeroepen om waar mogelijk energie te besparen.
Het is, zoals gisteren al in deze krant geschreven, voor Curaçao niet mogelijk generatoren naar het Bovenwindse Eiland te krijgen. Maar Aqualectra heeft al wel bijgestaan met menskracht en cruciale onderdelen en ander materiaal. Directeur Neysa Isenia gaf aan dat het Curaçaose nutsbedrijf geen verscheepbare generatoren heeft en dat alle andere generatoren op het eiland zelf hard nodig zijn in verband met de extreme hitte en grote vraag naar stroom. Dit is ook het geval op Aruba. Het eiland heeft een Amerikaans bedrijf ingeschakeld om de lokale situatie te onderzoeken en met raad en daad bij te staan. Gisteren nog bevestigde woordvoerder van het Water en Energiebedrijf (WEB) van Aruba, Asja Dongen, dat de situatie op het zustereiland precair blijft. Een dag eerder sloegen zowel producent als distributeur van water en elektriciteit (WEB en Elmar) alarm over de elektriciteitssituatie op het eiland vanwege de warmte en de windstilte. Ook hier wordt de bevolking verzocht zuiniger te zijn met elektriciteit.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.