Al het nieuws

Amper 17 dagen na start kabinet-Mercelina

Van onze redactie
Philipsburg - Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in de Staten alweer verloren. Kevin Maingrette van de partij NOW maakte gisteren bekend zijn steun aan de coalitie van vier kleine partijen - de zogenaamde ‘4x2 coalition’ - onder premierschap van Luc Mercelina in te trekken.

SXMMaingrette heeft ook al een handtekening gezet onder een coalitieakkoord met de National Alliance (NA) en de United People’s Party (UP). Dat zijn de twee partijen die de afgelopen vier jaar Sint Maarten hebben geleid. Bij de verkiezingen van begin januari kregen ze één zetel te weinig om verder te gaan. De Staten van Sint Maarten tellen 15 zetels. Maingrette verlaat nu zijn partij NOW en wordt onafhankelijk parlementariër om een nieuwe coalitie mogelijk te maken. De politicus stond in het verleden zowel bij NA als UP op de lijst. Om tot een nieuwe regering te komen, moet de gouverneur een formateur aanwijzen.

‘Aansluiting bij UP en NA voor stabiliteit’
Sint Maarten had net een lange formatieperiode achter de rug, waarna de huidige regering onder leiding van Mercelina op 3 mei werd beëdigd. De screeningsprocedure van twee ministers is intussen nog niet afgerond.
Ook was er een probleem met de benoeming van twee nieuwe parlementariërs. Hiervoor waren in de afgelopen weken tevergeefs drie vergaderingen gepland. Maandagochtend was het net gelukt de twee nieuwe parlementariërs te beëdigen, toen Maingrette zijn overstap bekendmaakte via een persbericht.
,,In een belangrijke politieke verschuiving die door veel inwoners van Sint Maarten wordt gevierd, heeft parlementslid Kevin Maingrette officieel zijn steun ingetrokken van de huidige coalitieregering, bestaande uit de partijen Unified Resilient Sint Maarten Movement, de Democratic Party, Party for Progress en Nation Opportunity Wealth (URSM, DP, PFP en NOW)”, stelt hij in een communiqué.
Maingrette noemt zorgen over langdurige instabiliteit, gebrek aan effectief leiderschap en gebrek aan transparantie als redenen voor zijn besluit om zich op maandag 20 mei op de vloer van het parlement aan te sluiten bij de UP en de NA ‘voor een nieuwe en stabielere coalitie’.
,,Na veel overweging en diepe reflectie heb ik besloten mijn steun aan de huidige coalitie in te trekken. Deze beslissing heb ik niet lichtvaardig genomen; het is geworteld in mijn onwrikbare toewijding aan het welzijn en de stabiliteit van onze geliefde natie”, verklaart Maingrette.
De regering werd gevormd na de verkiezingen van 11 januari 2024, maar het duurde meer dan vier maanden om een Raad van Ministers op te tuigen, waarbij er weinig tot geen informatie werd verstrekt door de formateur, dr. Luc Mercelina van de URSM. Volgens Maingrette slaagde de formateur er ook niet in om twee ministersposten veilig te stellen voor twee kandidaten die door de NOW- en PFP-facties waren aangesteld. ,,Ondanks deze lange periode zijn de twee kandidaat-ministers van twee coalitiepartijen nog steeds niet formeel benoemd, wat wijst op aanzienlijke leiderschaps- en communicatieproblemen binnen de coalitie en die de meningsverschillen die sinds de vorming van de coalitie aan het broeien zijn, verder heeft vergroot.”
Hij vervolgt: ,,Het ontbreken van goed leiderschap, het gebrek aan transparante dialoog en het falen om effectieve samenwerking binnen de coalitie te bevorderen, hebben allemaal bijgedragen aan de huidige impasse. Als parlementslid moet ik de belangen van de inwoners van Sint Maarten boven alles stellen.”
Het besluit van Maingrette is naar eigen zeggen bedoeld om een nieuwe verkiezingscyclus te voorkomen, ‘wat de natie verder zou destabiliseren’. Door de krachten te bundelen met UPP en NA, gelooft hij dat een nieuwe coalitie de stabiliteit en het effectieve bestuur kan bieden die Sint Maarten dringend nodig heeft.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.