Al het nieuws

Pleidooi gehouden tijdens Climate Justice Camp

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Jongeren uit het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn in gesprek gegaan over klimaatrechtvaardigheid, zowel lokaal als regionaal.

SXMZuster1Vertegenwoordigers van alle zes Caribisch-Nederlandse eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius) namen actief deel aan het Caribbean Dutch Kingdom & The Caribbean Climate Justice Camp 2024, dat eind maart op Sint Maarten heeft plaatsgevonden.
Een belangrijke sessie was getiteld ‘Klimaatverandering is een Koninkrijkskwestie’, geleid door  klimaatrechtvaardigheidsactivist Riddhi Samtani uit Sint Maarten. Zij verkende de mogelijkheden voor regionale samenwerking tussen de zustereilanden.
Jeugdige afgevaardigden uit het Caribisch deel van het Koninkrijk vertegenwoordigden een divers spectrum, variërend van studenten in Nederland die pleiten voor de belangen van hun eiland tot lokale professionals en overheidsfunctionarissen, waaronder parlementslid Melissa Gumbs van Sint Maarten.
,,De gesprekken gingen over dringende kwesties die de eilanden beïnvloeden. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens een workshop getiteld ‘Van juridische procedures tot gerechtigheid’, waarin juridische inzichten werden geboden in een klimaatactiezaak die werd aangespannen door individuen uit Bonaire in samenwerking met Greenpeace Nederland”, zo staat in een verslag over de bijeenkomst.
Het kamp bracht 120 vooraanstaande klimaatleiders en pleitbezorgers voor klimaatrechtvaardigheid samen uit 25 landen in het Caribisch gebied. Er waren themasessies, vaardigheidssessies zoals workshops en kringgesprekken, culturele avonden en de initiatievengalerij waar deelnemers campagnes, initiatieven en organisatorische samenwerkingen konden presenteren.
De thematische sessies concentreerden zich op cruciale onderwerpen zoals de energietransitie, mariene conservering, gender en klimaat en aanpassing en veerkracht. In de workshops ging het over de betrokkenheid van de gemeenschap, gebruik van sociale media, het opstellen van voorstellen en het begrijpen van intersectionaliteit in milieubewegingen.
Geconcludeerd wordt: ,,In wezen is betrokkenheid bij intersectionele milieubescherming en klimaatrechtvaardigheid van vitaal belang voor de Caribische regio. Initiatieven zoals het Caribbean Climate Justice Camp dienen als platforms voor het delen van kennis, uitwisseling van expertise en het opbouwen van gemeenschappen - essentiële elementen in de confrontatie met de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.