Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De regering voert het ‘voorlopige vonnis’ van de rechtbank uit om een miljoen gulden schadevergoeding te betalen aan BearingPoint en beraadt zich momenteel op haar juridische opties.

bearingMinister van Financiën, Ardwell Irion, maakte dit woensdag bekend tijdens de live persbriefing van de ministerraad, meldt The Daily Herald.
BearingPoint kreeg de schadevergoeding van de rechtbank omdat het de opdracht voor het leveren van software voor de transformatie van belastinginning op Sint Maarten misliep. Irion ging ook in op vragen over zijn uitspraken van mei 2021 dat ministers verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun daden tijdens hun ambtstermijn en of dit op hem van toepassing is in de zaak BearingPoint.
,,Allereerst wil ik verklaren dat de zaak BearingPoint een lopend geschil is en als zodanig niet opportuun is om op dit moment gedetailleerd commentaar te geven. Echter, na het bestuderen van de recente publicaties in de media en de vragen die daarop volgden, heb ik besloten om een korte samenvatting te geven van de recente gebeurtenissen”, vertelde Irion aan verslaggevers.
,,Het is belangrijk om te begrijpen dat BearingPoint nooit een bodemprocedure is gestart, maar alleen een kort geding dat geen eindoordeel geeft, maar slechts een voorlopig oordeel. BearingPoint vroeg de rechter om - onder andere - de overheid te dwingen de aanbesteding voor een ICT-systeem te annuleren en de overheid te dwingen een nieuwe aanbesteding aan te passen. De rechter veroordeelde Land Sint Maarten tot het betalen van een voorschot van 1 miljoen gulden. De regering heeft dit voorlopige vonnis opgevolgd en overweegt haar opties”, zei Irion.
,,Zoals gezegd zijn dit geen definitieve uitspraken, omdat definitieve uitspraken gebaseerd zijn op de bodemprocedure. Aangezien er rechtszaken kunnen volgen, valt er op dit moment niets meer te zeggen; hoewel de overheid de uitspraak van de rechtbank heeft opgevolgd, overweegt de overheid nog steeds haar juridische opties.”
Irion had in mei 2021 gezegd dat voormalige ministers tot voorbeeld moeten worden gesteld en verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun daden tijdens hun ambtstermijn. Hij maakte deze opmerkingen toen in antwoord op een vraag tijdens de persbriefing van de Raad van Ministers over de kwestie van de beslissingen van een vorige regering met betrekking tot Henderson International bv en verzekeringsmaatschappij Smith Orloff and Associates.
Irion zei ook dat zijn uitspraken algemeen waren. ,,Ik denk dat we net als onze medeburgers, die ook verantwoordelijk zijn voor hun daden, op een gegeven moment ook ministers verantwoordelijk moeten houden voor hun vroegere daden.”
Gevraagd tijdens de persbriefing van afgelopen woensdag, of zijn uitspraken over aansprakelijkheid op hem van toepassing waren in de zaak BearingPoint, omdat de regering nu van de rechter schade moet betalen, zei Irion: ,,Ik denk dat we opnieuw moeten kijken...in het verleden...kijk naar de geschiedenis van deze situatie. Ik denk dat het in het verleden ook al aan de orde is geweest - kijk naar de geschiedenis en dan kunnen we die personen echt ter verantwoording roepen (over) waarom we vandaag op dit punt zijn en daar ben ik het mee eens... Ik ben van mening dat alle personen verantwoordelijk moeten worden gehouden om de overheid in dit soort posities te brengen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.