Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Ondanks de beperkingen en vertragingen door de wereldwijde pandemie is er in 2021 veel bereikt bij de wederopbouw van Sint Maarten. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties in haar update bij het jaarverslag van het Sint Maarten Reconstruction and Resilience Trust Fund, zoals het officieel heet.

vliegveld sint maartenEen verzoek van de Wereldbank om 36 maanden extra tijd te krijgen om projecten te realiseren werd gisteren door de Nederlandse regering ingewilligd.
Behalve de projecten die op gang kwamen en de ‘duurzame resultaten’ die werden geboekt krijgt het trustfonds ook een pluim van de Wereldbank wegens de snelheid waarmee het werkt. ,,Volgens de Wereldbank is de uitbetaling van de trustfondsportefeuille op Sint Maarten 22 procent sneller dan vergelijkbare programma’s voor kleine eilandstaten in de Caribische regio.” Daarbij moet in aanmerking worden genomen dat het fonds wordt beheerd door de Wereldbank zelf.
Er waren positieve ontwikkelingen op Sint Maarten in 2021, constateerde de staatssecretaris al in oktober 2021 over de eerste helft van het jaar. Die ontwikkelingen zijn voortgezet in de rest van het jaar. Het toerisme, en daarmee de economie, leeft weer op. Wel moest de Wereldbank nog veel op afstand werken wegens Covid-19-restricties.
Wat betreft de projecten voor de wederopbouw zijn er contracten afgesloten voor 333,3 miljoen dollar, waarvan bijna de helft (151,7 miljoen) werd uitgekeerd. Er zijn 56 contracten gegund aan lokale ondernemingen en 42 aan internationale bedrijven.
Zoals al eerder was gemeld heeft Nederland nu alle tranches voor het trustfonds overgemaakt. De vierde tranche is bestemd voor uitbreiding van het Emergency Recovery Project 1, onder andere voor sportfaciliteiten en er is extra geld uitgetrokken wegens duurdere technische werkzaamheden.
Andere bestemmingen zijn afvalverwerking, geestelijke gezondheidszorg en de uitwerking van potentiële projecten. Tot het afvalproject behoort onder andere het verwijderen van scheepswrakken, die nu allemaal zijn geruimd. Bekend is al sinds het begin de vaak brandende afvalberg, waar volgens Van Huffelen belangrijke stappen zijn gezet om die veiliger te maken.
De bouw van het nieuwe ziekenhuis en het opknappen van de terminal van de luchthaven zijn ook bekende langlopende projecten. Het ziekenhuis wordt duurder dan was begroot door wereldwijde problemen in de productieketen. Dat kan niet uit het trustfonds worden bekostigd, schrijft de staatssecretaris, maar zal op een andere manier moeten gebeuren. Bij andere projecten kan dat ook gebeuren, maar is de kans kleiner, omdat ze pas later begonnen en er meer tijd was voor een betere kostenraming.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).