Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) organiseert van 14 tot en met 17 maart haar halfjaarlijkse bestuursvergadering. Dit keer ontmoeten de diverse natuurbeschermingsorganisaties elkaar op Sint Maarten.

SXMDCNANaast natuurbeschermingsmanagers en verschillende experts van het bestuur van DCNA nemen ook waarnemers van het Wereld Natuur Fonds Nederland (WWF-NL), de International Union for the Conservation of Nature (IUCN-NL) en Vogelbescherming Nederland deel aan de bestuursvergaderingen van DCNA.
Het natuurbeschermingsnetwerk DCNA ondersteunt de beheerorganisaties van beschermde natuurgebieden op alle zes de eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk: Aruba National Parks Foundation Aruba, Stinapa Bonaire, Carmabi Curaçao, Stenapa St. Eustatius, Saba Conservation Foundation en St. Maarten Nature Foundation. De bestuursvergaderingen worden elk half jaar gehouden en zijn van cruciaal belang. Want er worden dan ook bestuursbeslissingen genomen. Zoals beslissingen die over financieel bestuur gaan, de uitkering van het DCNA Conservation Trust Fund en de ondersteuning die het DCNA-netwerk biedt met regionaal en internationaal lobbyen namens de natuurbeschermingsorganisaties in het Nederlands Caribisch gebied.
Het bestuur praat ook over wat de meest effectieve manier is om natuuurbeschermingsorganisaties in het Nederlands-Caribisch gebied te ondersteunen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de huidige uitdagingen die worden veroorzaakt door de wereldwijde Covid-19-pandemie en naar andere bedreigingen. De organisaties die de natuurparken beheren, informeren elkaar over de uitdagingen en successen die ze ervaren.
De parkorganisaties willen een strategie implementeren die de ontwikkeling van duurzaam toerisme voor de eilanden zal helpen bevorderen. Als dat lukt, kunnen de Caribische eilanden uit de covidcrisis komen met een grotere focus op groene en blauwe economieën.
Prinses Beatrix is beschermvrouwe van DCNA. Zij prees onlangs DCNA voor het bestuurscongres dat afgelopen november op Curaçao werd gehouden. In een officiële brief van het Koninklijk Paleis gericht aan de voorzitter van DCNA, Hellen van der Wal, gaf de prinses de organisatie complimenten voor hun steun aan de beheerorganisaties van beschermde natuurgebieden op de zes eilanden en vooral om de natuurorganisaties de middelen te geven om hun taken uit te voeren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.