Van onze correspondent
Den Haag - Het trustfund waarmee de Wereldbank op Sint Maarten wederopbouwprojecten financiert en uitvoert zal waarschijnlijk met twee of drie jaar worden verlengd.
Dat zei de door de Nederlandse regering aangestelde Vertegenwoordiger Wederopbouw Sint Maarten Frans Weekers gisteren tijdens de technische briefing voor de Commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer.
Hij beantwoordde een vraag van D66-Kamerlid Jorien Wuite daarover. Zij zei te hebben gehoord dat het huidige mandaat dat tot 2025 loopt zou worden verlengd naar 2028. ,,Er is nog niets besloten, maar er is wel over gesproken”, zei Weekers. Sint Maarten heeft een verzoek ingediend om het met 24 tot 36 maanden te verlengen. ,,Sommige projecten hebben extra tijd nodig.” Weekers noemde afvalmanagement, sociale huisvesting en rioolwaterzuivering als voorbeelden.
De Wereldbank zal met een concreet voorstel komen voor verlenging binnen het bestaande budget voor het trustfund. ,,Daarvoor moet een goede onderbouwing komen met realistische, maar ambitieuze doelen voor duurzame resultaten.” Voorkomen moet worden dat men achterover gaat leunen, omdat de Wereldbank toch wel projecten gaat uitvoeren, aldus de vertegenwoordiger van de regering.
In dat kader benadrukte Weekers dat er dringend een lokaal kantoor voor de Wereldbank nodig is. Daarvoor is wetgeving nodig die volgens zijn laatste gesprek met premier Silveria Jacobs van Sint Maarten nu snel in de Staten zal worden behandeld. ,,Met mensen die lokaal aanwezig zijn kun je veel sneller handelen dan wanneer mensen constant ingevlogen moeten worden of met alleen online gesprekken.”
Tijdens de technische briefing gaf Lilia Burunciuc van de Wereldbank een presentatie over de werkzaamheden van het trustfund, waarin Nederland 470 miljoen euro heeft gestort. Zij was zeer te spreken over de effectiviteit en de kwaliteit van het werk dat worden gedaan om Sint Maarten beter bestand te maken tegen komende orkanen en het herstelwerk dat wordt gedaan.
Burunciuc is sinds juli 2021 de directeur Caribische regio van de Wereldbank en heeft 30 jaar ervaring met dergelijke projecten. Zij noemde als voorbeeld voor de kwaliteit van het werk onder andere het schoonmaken van de lagune, waar de scheepswrakken zijn verwijderd. ,,De Franse kant heeft dit gezien en heeft nu hetzelfde bedrijf ingehuurd om dat ook aan hun kant van het eiland te doen.”
De Wereldbank-vertegenwoordiger benadrukte dat het belangrijk is om kennis over te dragen, zodat na het vertrek van de Wereldbank er geen terugval optreedt. Hiervoor is ook een hervormingsagenda belangrijk, zeiden zowel Weekers als Burunciuc. Daarin moet bijvoorbeeld corporate governance beter worden geïmplementeerd.
Weekers zei dat dit en andere punten ook een rol spelen in de agenda voor het Caribisch orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho). Hij heeft goede hoop op bewustwording op Sint Maarten, zodat de lat hoog blijft liggen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in de bouw, waar de Wereldbank veiligheidsstandaarden hanteert die nu ook door lokale bedrijven zijn overgenomen. ,,Ze zien dat er daardoor minder ongelukken gebeuren.”