Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - ,,Ambtenaren moeten niet accepteren dat hun salaris met 12,5 procent wordt verlaagd, zoals uiteengezet in de voorwaarden van de Nederland voor de tweede tranche van liquiditeitssteun.” Dat zei onafhankelijk Statenlid Christopher Emmanuel afgelopen dinsdag tijdens de Statenvergadering, schrijft The Daily Herald.

sxmemmanuelDe regering staat volgens Emmanuel op het punt om de ambtenaren ‘een leed op te leggen zoals ze nooit gekend hebben’. Hij noemde de andere financiële bezuinigingen die de Nederlandse regering eiste ‘oneerlijk, ondraaglijk en onaanvaardbaar’.
Het Statenlid vraagt zich af waarom de zogeheten BES-eilanden niet aan dezelfde bezuinigingsmaatregelen worden onderworpen. Hij richtte zich ook op verschillende ‘Nederlandse’ instellingen van het land, zoals het kabinet van de gouverneur, het parket en de Nederlandse vertegenwoordiging VNP.
,,Het is duidelijk dat het hier niet om bezuinigingen gaat; het is een herschikking van onze levensstandaard en deze regering heeft ons uitverkocht”, aldus Emmanuel die beweerde dat ‘geen enkele gekozen vertegenwoordiger op Sint Maarten ambtenaren in de ogen kan kijken en hen naar waarheid kan vertellen hoe lang hun salarisverlaging zal duren’.

Tijdens de spoedvergadering was Emmanuel het enige Statenlid dat zich verzette tegen het sluiten van een deal door de regering voor een derde tranche van liquiditeitssteun en de oprichting van Caribbean Entity for Reform and Development (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling, Coho).
,,Er zijn te veel vragen onbeantwoord. We weten niet eens wat premier Silveria Jacobs en haar regering precies hebben onderhandeld. Wat we wel weten is dat de premier en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops geld uit de zakken van ambtenaren en semi-overheidsinstanties halen. En voor wat? Ambtenaren en hun vakbonden zouden elk aspect van deze entiteit moeten afwijzen”, zei Emmanuel.
,,Minister van Financiën Ardwell Irion moet de ‘ware aard’ van de liquiditeitspositie van de overheid nog onthullen. Hoeveel geld hebben we? Wat is de status van onze kredietfaciliteiten? Hoe lang kunnen we naar waarheid doorgaan zonder een magere 60 miljoen gulden van de Nederlanders. En vooral: wat gebeurt er als de 60 miljoen op is? Zullen we onszelf dan plotseling kunnen dragen?” vroeg Emmanuel.
Hij bekritiseerde Jacobs omdat zij aan het hoofd staat van een ‘zwakke regering’. ,,Jacobs was de eerste die verklaarde dat zij niet de premier zal zijn om Sint Maarten terug te slepen naar de koloniale tijd. Nou raad eens, gefeliciteerd, jij bent precies die premier. De geschiedenis zal je niet vriendelijk beoordelen”, besloot Emmanuel.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.