Al het nieuws

Abvo benadrukt: Nog geen overeenkomst tussen partijen

Van een onzer verslaggeefsters

Philipsburg - Er zijn nog steeds onderhandelingen gaande tussen vakbond Abvo en luchthavenholding PJIAE en er is geen overeenkomst tussen de twee entiteiten ondertekend. Dat zei Abvo zaterdag, aldus The Daily Herald.

SXM airportDe verklaring van Abvo volgt op de berichten dat de vakbond en PJIAE (Princess Juliana International Airport Exploitatiemaatschappij) tot overeenstemming zouden zijn gekomen, maar dit wordt nu door Abvo ontkend. Luchthavenmedewerkers liepen afgelopen week weg uit twee vergaderingen met Brian Mingo, de ceo van PJIAE. Een grote groep verliet de eerste bijeenkomst die ‘s ochtends met een groep van 60-70 arbeiders werd gehouden. Tijdens de vergadering schetste Mingo de voorgestelde te nemen kostenbesparende maatregelen. Een soortgelijke ongeplande staking vond plaats tijdens een tweede bijeenkomst in de middag met een andere groep arbeiders. Bij beide gelegenheden kwamen sommige arbeiders uiteindelijk wel weer naar de vergadering.

De kostenbesparende maatregelen omvatten een loonsverlaging van 12,5 procent, wat een van de voorwaarden van de Nederlandse regering is voor de financiële hulpverlening aan Sint Maarten. PJIAE heeft vervolgens op donderdag 18 juni een digitale bijeenkomst gehouden met Abvo en Windward Islands Civil Servants Union (WICSU). Beide vakbonden vertegenwoordigen personen die op de luchthaven werken.

Naast luchthavenmedewerkers vertegenwoordigt Abvo werknemers van de politie; Immigratie- en grensbeschermingsdiensten; de gevangenis; de Belastingdienst; werknemers van de Sociale verzekeringsbank SZV; Port St. Maarten; Windward Islands Airways International Winair; Kooyman; Collectieve Preventiediensten (CPS); de Nederlands Caribische kustwacht; de Mental Health Foundation (MHF); personeel van het Justice Bureau; douane; de Inspectie Volksgezondheid, Arbeid en Sociale Zaken VSA; en casinocontrollers.

,,Het belangrijkste doel van die bijeenkomst was om informatie uit te wisselen over de financiële situatie van het bedrijf en om verdere uitleg te geven en te ontvangen over de uitgekeerde inkomsten, afkomstig uit verschillende bronnen, en de uitgaven van het bedrijf”, zei Abvo. Aan het einde van de vergadering presenteerde PJIAE een voorstel aan de twee vakbonden. Het voorstel werd later schriftelijk aan de vakbonden voorgelegd. Abvo zei dat het voorstel momenteel wordt geëvalueerd en dat op het voorstel te zullen reageren na overleg met de leden. Mingo bevestigde zondag dat er nog geen overeenkomst was ondertekend tussen de vakbonden en PJIAE. ,,Partijen hebben geen enkele overeenkomst ondertekend en zijn nog in onderhandeling”, aldus de ceo van PJIAE. En Abvo stelt: ,,Abvo St. Maarten betreurt het ten zeerste dat de indruk is gewekt dat een overeenstemming zou zijn bereikt over de kwestie tussen PJIAE en Abvo.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.