Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - Sint Maarten zou een wereldwijde trendsetter kunnen worden met de introductie van snelle antigeentesten voor bezoekers van het eiland. Dat zegt minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid (VSA) Richard Panneflek.

sneltestenZijn doel is om alle bezoekers snel te testen om zowel toeristen als de bevolking te beschermen en de verspreiding en besmetting van Covid-19 te verminderen. Minister Panneflek, wiens portefeuille Sociale Ontwikkeling en Arbeid omvat, heeft gisteren een persbericht uitgegeven waarin staat dat Sint Maarten snelle tests zal moeten gebruiken ‘als we op verantwoorde wijze willen heropenen’.

,,De havens van binnenkomst op Sint Maarten zijn op 17 maart gesloten, waardoor een aanzienlijk deel van de economische activiteit van het eiland tot stilstand is gekomen. Duizenden mensen hebben nog steeds geen werk, terwijl anderen tot 50 procent van hun salaris hebben moeten inleveren omdat de bedrijven waarvoor ze werken hun deuren moesten sluiten”, aldus Panneflek.

Het ministerie van VSA geeft bewoners voedselpakketten, maar volgens minister Panneflek is dat niet genoeg. Hij zei dat het feit dat de hotels, restaurants en andere bedrijven op het eiland gesloten blijven, betekent dat veel inwoners nog steeds niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Het eiland heeft de afgelopen maanden zijn best gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de bevolking veilig te houden. ,,De tijd is echter rijp voor de harde beslissing om te heropenen en het gevoel van normaliteit te herstellen tijdens de wereldwijde pandemie.”

Een andere optie zou zijn dat gasten zich 48 uur van te voren laten testen. ,,Maar het risico is dat deze gasten binnen die periode van twee dagen nog steeds het coronavirus kunnen oplopen. We kunnen opties overwegen, zoals alleen het testen van mensen met symptomen, maar de wetenschap toont aan dat personen het virus kunnen dragen zonder tekenen te vertonen. Als we die aanpak volgen, lopen onze bewoners een groter risico en daarom moeten we iedereen testen”, vervolgt Panneflek.

Hij zal het parlement vragen om een nominale vergoeding goed te keuren, die zal worden toegevoegd aan het vliegtarief van de bezoekers om de kosten van het uitvoeren van de snelle antigeentest te dekken. Het idee is ook om de steun te zoeken van zijn collega-minister bij het Teatt-ministerie om in dialoog te gaan met industriële partners zoals luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus, met het verzoek om bezoekers bij aankomst te informeren over de snelle antigeentest.

Op 9 mei keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration haar eerste set Rapid Antigen Test-kits goed. Het proces is eenvoudig te beheren, redelijk nauwkeurig en geeft vrijwel direct resultaat. Panneflek zei dat gasten binnen 15 minuten een welkomstdrankje zullen ontvangen terwijl ze de sneltest krijgen. Ze kunnen ook tegelijkertijd de immigratieverwerking doorlopen. ,,Deze aanpak zal de bezoekers die met spanning wachten op terug te keren naar de prachtige stranden helpen om comfortabel onze bestemming te kiezen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).