Al het nieuws

Jacobs: Nederland houdt onvoldoende rekening met economische situatie

Van een onzer verslaggeefsters

Philipsburg - Sommige van de door de Nederlandse regering voorgestelde voorwaarden voor financiële hulp aan Sint Maarten zijn ‘niet haalbaar’ binnen het voorgestelde tijdsbestek.

voorwaardenBovendien wordt er geen rekening gehouden met de economische positie van het land. Dat zei premier Silveria Jacobs gisteren, aldus The Daily Herald. De regering van Sint Maarten heeft van de Rijksministerraad (RMR) een voorstel ontvangen over de liquiditeitssteun voor Sint Maarten om het Sint Maarten Stimulus and Relief Plan (SSRP) te kunnen uitvoeren.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte, minister van Financiën Wopke Hoekstra en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties hebben dinsdag 12 mei in ‘een haastig opgeroepen ontmoeting’ via videoconferentie met de premiers van de Caribische landen van het Koninkrijk mondeling de intenties van Nederland uiteengezet om de landen bij te staan in deze crisis en daarna, zo vertelde Jacobs.

Deze discussie werd volgens de minister-president van Sint Maarten gehouden zonder documentatie of bijzonderheden met betrekking tot de inhoud van wat zou worden voorgesteld. ,,Hoewel de premiers de gelegenheid kregen om feedback te geven, was het zonder duidelijke kennis of begrip van wat er op tafel lag”, aldus Jacobs. ,,We kregen te horen dat het voorstel zou worden toegevoegd aan de agenda van de vergadering van de Rijksministerraad op 15 mei 2020. Uiteindelijk werd de officiële documentatie op donderdag 14 mei ontvangen. In minder dan 24 uur moesten wij een reactie afronden in een instructie aan de Gevolmachtigde minister, René Violenus, zodat deze kon worden gepresenteerd in de bijeenkomst van de Rijksministerraad van 15 mei 2020. Dit was minder dan voldoende tijd om het standpunt van Sint Maarten voor te bereiden, gezien de ernstige en verstrekkende gevolgen voor het parlement, ambtenaren, alle door de overheid gesubsidieerde entiteiten, overheidsbedrijven, vakbonden en de mensen van Sint Maarten in het algemeen.”

Sommige van de voorgestelde voorwaarden kunnen binnen de gestelde termijn worden bereikt en waren al opgenomen in het voorstel van Sint Maarten aan de vakbonden, aldus Jacobs. ,,Een aantal van deze voorwaarden die de Nederlandse regering heeft gesteld, zijn in deze periode echter niet haalbaar en houden geen rekening met onze economische positie, vooral omdat we ons na passage van orkaan Irma nog in de herstelfase bevinden. Bovendien zijn wetswijzigingen nodig om te voldoen aan een aantal van deze voorwaarden die gevolgen zullen hebben voor een groot deel van de bevolking en belanghebbenden die we niet hebben kunnen ontmoeten en die we niet zullen kunnen ontmoeten voordat er woensdag een antwoord wordt verwacht.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.