Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - Het Franse marineschip Dixmude, een amfibische helikoptercarrier, is afgelopen donderdag op Saint Martin aangekomen met medisch apparatuur bestemd voor het Louis-Constant Fleming Ziekenhuis.

materiaalDat schrijft The Daily Herald. De helikopters zijn vrijdagochtend geland op het veld van Jean-Louis Vanterpool Stadium waar de medewerkers meteen zijn begonnen met het uitladen van het materiaal van het vliegdekschip. De apparatuur maakt deel uit van een medische evacuatiepost met onder meer 10 tenten, 50 bedden en airconditioners die dicht bij het Louis-Constant Fleming-ziekenhuis moeten worden geïnstalleerd in het geval dat het ziekenhuis zelf overbelast raakt.

Dixmude verliet op 3 april Toulon, Frankrijk, en heeft 14 dagen op zee doorgebracht voor het aankwam in de Franse Cariben. Het schip is ingezet als onderdeel van ‘Operation Resilience’ om de strijdkrachten in West-Indië te versterken in de coronacrisis. Het schip vervoert 138 ton vracht, uitrusting en transportvoertuigen. De lading is voor het grootste deel 170.000 FFP2-maskers, 1.000.000 chirurgische maskers en honderden liters hydroalcoholische ontsmettingsgel. De voorraden worden verdeeld over de verschillende gebieden van Frans West-Indië volgens de geschatte behoeften.

Ook worden vier helikopters (één van de civiele veiligheid, één van de gendarmerie en twee van de militie) vervoerd. ,,We gaan de medische evacuatiedienst op alle eilanden uitbreiden”, aldus admiraal Jean Hausermann, commandant van de strijdkrachten in Frans West-Indië. Saint Martin krijgt twee helikopters ter beschikking voor medische evacuaties naar Guadeloupe. De Dixmude heeft een bemanning van 300 man.