Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - ,,De inwoners van Sint Maarten en de lokale economie mogen niet de dupe worden van de schade veroorzaakt door onverantwoordelijke commerciële banken op Curaçao.”

SXMDat zei Rolando Brison, partijleider van United People’s Party (UP) en onafhankelijk parlementslid tegenover The Daily Herald.
Brison gaf afgelopen zondag commentaar op het voorstel van Curaçao om de ‘foreign exchange fee’ te verhogen via de Centrale Bank voor Curaçao en St. Maarten (CBCS), die de goedkeuring van St. Maarten nodig heeft om de noodlijdende Girobank te redden, die alleen gevestigd is op Curaçao.
,,Sint Maarten bevindt zich al in een moeilijke situatie en hoewel we een volk zijn dat graag manieren zoekt om onze broeders en zusters in het Caribisch gebied te helpen, moeten we geen maatregelen toestaan die onze gemeenschap negatief beïnvloeden”, zei Brison zondag.
,,Helaas is de monetaire unie en haar huidige structuur een feit dat niet eenvoudig kan worden gewijzigd. Ik heb er vertrouwen in dat onze minister van Financiën Ardwell Irion zijn uiterste best doet om te onderhandelen over het best mogelijke scenario voor Sint Maarten, maar ook hij wordt beperkt door het feit van de monetaire unie en de wetten en statuten die hij daarbinnen moet hanteren.”
F13 SXMSint Maarten mag niet lijden 2Hoewel hij op de korte termijn van mening is dat Sint Maarten haalbare manieren moet vinden om Curaçao te helpen, ziet hij geen andere keus voor Sint Maarten dan op lange termijn een alternatief te zoeken voor de monetaire unie. ,,Dat proces zou nu moeten beginnen, want het kost behoorlijk wat tijd om een nieuw monetair beleid voor Sint Maarten te bepalen.”
Vorige week waarschuwde de St. Maarten Hospitality and Trade Association (SHTA) dat St. Maarten 'economische schade' zal krijgen als gevolg van de Girobank-crisis op Curaçao. SHTA heeft de minister van Financiën en het parlement opgeroepen om aandacht te besteden aan ‘deze extra mogelijke klap voor de fragiele economie van het land voordat het te laat is'. SHTA gaf in een persbericht aan dat het Antilliaans Dagblad in de editie van 12 december een mogelijke oplossing voor de kwestie van de Girobank beschreef. ,,Het voorstel lijkt op zijn minst de steun van de regering van Curaçao te hebben. Het is het verhogen van de licence fee die de Centrale Bank in rekening brengt voor transacties in vreemde valuta, met maar liefst 170 tot 190 procent. In het artikel stelt de premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath dat Sint Maarten ook zijn licence fee voor deviezen zal moeten verhogen om schade aan de economie van Curaçao te verminderen”, aldus SHTA.
Volgens de organisatie is het slechte beheer door de Girobank en het slechte toezicht door de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) een probleem op Curaçao dat nu grote schade zal toebrengen aan de economie van Sint Maarten. Dit terwijl Girobank niet actief was op Sint Maarten.