Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - ,,Het lijkt erop dat Curaçao nogal wat geld nodig heeft om de Girobank te redden, maar naar mijn mening zouden zij dat elders moeten zoeken.”
Dat zegt Parlementslid Sarah Wescot-Williams (United Democrats) over het voorstel van Curaçao om de ‘license fee’ (licentierechten) via de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te verhogen om de noodlijdende Girobank - die uitsluitend op Curaçao is gevestigd - te redden.
Wescot-Williams vindt het volgens The Daily Herald ‘geen goed idee om de licentierechten aan te passen om een Curaçaose bank te redden, en van Sint Maarten te verwachten hetzelfde te doen, met totale minachting voor de economische gevolgen voor Sint Maarten’.
De licentierechten zijn 1 procent van de waarde van de betalingen van ingezetenen aan niet-ingezetenen. Deze werd in 1996 geïntroduceerd ter vervanging van de ‘foreign exchange tax’ van 1,3 procent. Het bedrag wordt door banken in rekening gebracht bij rekeninghouders en andere klanten die hier gebruik van maken. Exacte percentages zijn niet bekend, maar er zou sprake zijn van een verhoging van 1,7 procent of 1,9 procent, zo berichtte deze krant op 14 januari.
,,De eerste vraag die bij me opkomt, is of de CBCS-collega’s op Sint Maarten zijn geraadpleegd voordat de Curaçaose regering deze voorgestelde verhoging publiekelijk maakte en paniek veroorzaakte. Ja, deze toename is schadelijk voor de economie van Sint Maarten, een economie die nog steeds last heeft van de effecten van de orkanen van 2017”, aldus Wescot-Williams.
,,Hoewel deze aankondiging geen overhaaste reactie aan de zijde van Sint Maarten zou moeten veroorzaken, worden de ongelijkheden in de monetaire unie opnieuw volledig op tafel gelegd. We moeten daarom de kwesties van de monetaire unie tussen Sint Maarten en Curaçao en dollarisering toevoegen aan de prioriteiten van financiële hervorming en economische hervorming.”
Eerder waarschuwde de St. Maarten Hospitality and Trade Association (SHTA) dat St. Maarten ‘economische schade’ zal ondervinden als gevolg van de Girobankcrisis op Curaçao. SHTA heeft de minister van Financiën en het parlement opgeroepen om aandacht te besteden aan ‘deze extra mogelijke klap voor de fragiele economie van het land voordat het te laat is’. Ook Rolando Brison, partijleider van United People’s Party (UP) uitte zijn zorgen en zei dat de inwoners van Sint Maarten en de lokale economie ‘niet de dupe mogen worden van de schade veroorzaakt door onverantwoordelijke commerciële banken op Curaçao’.