Al het nieuws

Docenten protesteren tegen lekkende daken en schimmel
Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - De maat is vol voor de docenten van de Dr. Martin Luther King Primary School. De leerkrachten hebben genoeg van de lekkende daken, schimmel en gebrekkige stroomverbinding in de klaslokalen en zijn daarom woensdag massaal weggelopen.

sxmwalkoutDe voorzitter van de vakbond Windward Islands Teachers Union (Witu), Claire Elshot, ging naar de school toen ze van de walk-out hoorde. Daar sprak ze buiten met de docenten om meer te weten te komen over de laatste ontwikkelingen. Een van de docenten werd tijdens het onderhoud onwel en moest met een ambulance naar de Eerste Hulp van het Sint Maarten Medical Center (SMMC) worden getransporteerd voor medische behandeling.
Volgens The Daily Herald heeft deze docent jarenlang geklaagd over de symptomen die zij ervoer als gevolg van de gebrekkige hygiënische omstandigheden op de school. De leerkracht in kwestie is meerdere malen arbeidsongeschikt verklaard en heeft onder andere over pijn in de borst, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en verstopping geklaagd. Ondanks de problemen keerde ze wanneer ze weer beter was, steeds terug naar het klaslokaal om les te geven. Volgens haar collega’s kon de docente niet wegblijven omdat ze te veel van haar werk en de leerlingen houdt.
Elshot zei dat de problemen al bekend zijn bij het ministerie van Openbaar Onderwijs, maar dat er ‘tot op heden echter niets is gedaan om de problemen op te lossen’.
MLK-leraren hielden maandag een korte ontmoeting met Witu om het groeiende aantal zorgen, frustraties en gezondheidsproblemen te uiten. Vanwege tijdgebrek werd die vergadering uitgesteld tot woensdag na schooltijd, maar de leraren besloten een standpunt in te nemen. Een docent vertelde gefrustreerd dat haar klaslokaal ‘niet voldoet als de leeromgeving’. Deze docent wordt geconfronteerd met een klaslokaal zonder verlichting. ,,Vaak moet ik een zaklamp gebruiken om te zien, zodat ik les kan geven.” Het dak van haar klaslokaal lekt ook wanneer het regent en er groeit schimmel op het plafond. De lerares zei dat ze elke ochtend bij het openen van haar klasdeuren wordt begroet door een onaangename geur. De enige oplossing is het constante gebruik van luchtverfrissers of desinfecterende sprays om de geur te verminderen voordat de les begint.
Een andere lerares zei dat ze al meer dan een jaar met constante en aanhoudende hoofdpijn wordt geconfronteerd. ,,Elke dag ging ik naar huis met hoofdpijn. Nooit had ik gedacht dat dit het gevolg was van mijn werkomgeving, ik dacht gewoon dat het van stress was totdat ik van de schimmel hoorde.” De lerares zei dat de symptomen duidelijker waren geworden na de vervanging van het zeildoek in december 2019.
Minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Ardwell Irion bezocht de school woensdagochtend, maar er werden geen details verstrekt over zijn plannen om iets aan de problemen te doen.