Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De gevangenen die staakten voor betere omstandigheden in de Pointe Blanche-gevangenis hebben hun actie beëindigd en hun werk afgelopen maandag hervat.

SXM Gevangenen stoppen stakingDat maakte hun vertegenwoordiger Sjamira Roseburg bekend tegenover The Daily Herald.
,,De staking is voorlopig afgelopen en de gevangenen gaan weer aan het werk. We hebben op papier de nodige informatie ontvangen met vastgestelde deadlines”, zei de advocaat. ,,Minister van Justitie Egbert Doran heeft beloofd een update te geven van de maatregelen die volgende week moeten worden genomen. De klachten van de gevangenen lijken eindelijk serieus te worden genomen. Er is hoop. We zullen het in de gaten houden en, indien nodig, opnieuw alarm slaan”, verklaarde Roseburg.
Gevangenen die werk hebben in de gevangenis, zoals keukenwerk of schoonmaakwerk, waren al sinds 23 oktober in staking. Na een ontmoeting met de Inmates Association nam Doran in totaal twintig klachten op in een brief gericht aan de Association afgelopen vrijdag.
Bij verschillende kwesties, zoals onmenselijke leefomstandigheden, een nieuw gebouw en ongediertebestrijding, evenals het beschikbaar stellen van magnetrons en broodroosters, verwees Doran naar een brief die de gevangenisdirecteur op 1 november aan de Inmates Association had gestuurd. ,,Zodra we het elektronische bewakingssysteem in gebruik hebben genomen, zal de overbevolking in de gevangenis verminderen”, zei Doran, eraan toegevoegd dat er een protocol is waarin de taken van het bewakingssysteem worden beschreven, inclusief het gebruik van enkelbanden. ,,De enige vertraging is een responsteam. Ik ben nu druk aan het onderhandelen om dit team zo snel mogelijk samen te brengen.”
F13 SXM Gevangenen stoppen staking 2De stakende gevangenen hadden ook geklaagd over het feit dat vonnissen te laat naar de gevangenis worden gestuurd, waardoor ze onmogelijk de vrijlatingsdata tijdig konden berekenen.
,,Ik zal de kwestie bespreken met de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor het maken van de vonnissen en voor de distributie ervan, namelijk het Openbaar Ministerie en het Gerechtsgebouw”, aldus de Justitieminister in zijn brief aan de gevangenen.
In antwoord op klachten over een gebrek aan zorg voor gevangenen met medische of tandheelkundige problemen, zei hij dat hij de directeur om een dringende update had gevraagd over de gezondheidstoestand van een van de gevangenen.
Wat betreft tandheelkundige zorg zei hij dat hij na enig onderzoek te horen had gekregen dat de ‘dental bus’ mechanische problemen heeft en gerepareerd moet worden door een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf. Om het probleem op de korte termijn op te lossen, zei Doran dat hij bezig was de nodige stappen te ondernemen om een tandarts de gevangenis te laten bezoeken.
Een gebrek aan recreatie en activiteiten was ook een van de klachten van de gevangenen. De gevangenisdirecteur onderzoekt of het mogelijk zou zijn om een recreatiecoördinator in te huren, en Doran zei dat hij enkele basketballen en voetballen zal kopen. Hij zei dat hij nog steeds bezig is met onderzoek te doen naar goed gedrag, werkprikkels en de mogelijkheid van trainingen.
In de kantine zijn enkele extra gezonde keuzes geïntroduceerd op 1 december.
Wat betreft het gebruik van zeep heeft de minister de gevangenisdirecteur gevraagd om gevangenen zeep te geven zonder kosten. Verder hebben alle gevangenen het recht om een tv en andere elektronische apparaten te ontvangen. ,,Ook zijn we momenteel bezig met het verkennen van de mogelijkheden van internettoegang”, verklaarde Doran.
Openbare telefoons werken niet. TelEm heeft gezegd dat kabels die naar de gevangenis leiden beschadigd zijn en dat het systeem dat in de gevangenis wordt gebruikt verouderd is en daarom niet langer in gebruik is. Doran zei dat hij een plan opstelt om te kijken welk bedrijf de bekabeling opnieuw kan doen.
Tot slot worden twee sets van het Wetboek van Strafrecht van Sint Maarten aan de gevangenisbibliotheek verstrekt, aldus de minister.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.