Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De staking van de gevangenen in de Pointe Blanche-gevangenis heeft geleid tot het uitstel van de procedurele hoorzitting die afgelopen vrijdag zou plaatsvinden van twee mannen die momenteel celstraffen van achttien jaar uitzitten.

hoorzittingsxmDe twee zitten de straf uit voor de mislukte moordpoging op twee mannen die in een geparkeerde auto zaten buiten L’Esperance Hotel in Cay Hill op 18 november 2018. Dat meldt The Daily Herald.
Na vandalisme en brandstichting afgelopen vrijdag, ging de gevangenis in ‘lockdown’ om veiligheidsredenen. Niemand zou de gevangenis mogen betreden of verlaten, zei de advocaat-generaal. Hij voegde eraan toe dat de gevangenisdirecteur de leidende autoriteit was op het gebied van veiligheid en beveiliging van de gevangenis, en beval aan de hoorzitting uit te stellen.
De advocaten van de verdachten hebben bezwaar gemaakt en de rechtbank opgeroepen de verdachten ter terechtzitting te brengen. ,,De gevangenisdirecteur kan niet zomaar besluiten de gevangenis in lockdown te houden, en het recht van de verdachten om aanwezig te zijn bij hun hoorzitting te verbieden”, zei advocaat Shaira Bommel.
De hoorzitting is uitgesteld tot 5 december, zo heeft het Hof besloten.
De verdachten Craig Macarther Halliday en Akeem Alexis Chumney werden op 6 juli 2019 schuldig bevonden aan twee moordpogingen en het bezit van illegale vuurwapens. Halliday werd ook veroordeeld voor het in bezit hebben van vier valse biljetten van 500 euro die werden gevonden toen hij werd gearresteerd.
Tijdens hun processen ontkenden beiden elke betrokkenheid bij de schietpartij. Volgens het Openbaar Ministerie was de schietpartij een mislukte poging om een crimineel geïdentificeerd als ‘J.E. Flanders’ en de bestuurder van het voertuig van het leven te beroven. De rechter zei dat er voldoende bewijsmateriaal was om beide beklaagden als schutters te beschouwen.
Videobeelden van de schietpartij werden getoond aan leden van de Royal St. Christopher and Nevis Police Force, die hadden verklaard dat zij de twee beklaagden - die burgers van St. Kitts zijn - hadden herkend.
Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek dat het wapen van Chumney tijdens de schietpartij was gebruikt. Het wapen van Halliday werd ook onderzocht, maar er waren geen aanwijzingen dat het ook was gebruikt.
Bommel pleitte voor de vrijspraak van haar cliënten voor de aanklacht wegens moord/doodslag, aangezien het door de aanklager gepresenteerde bewijsmateriaal ‘onjuist en onnauwkeurig’ was.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).