Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De politie heeft gisterochtend Statenlid Theo Heyliger (United Democrats) gearresteerd in zijn huis in Guana Bay. De leider van United Democrats wordt verdacht van corruptie.

TheoHeyligerHeyliger werd opgepakt door agenten van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO), een speciaal rechercheteam dat onderzoek doet naar corruptiezaken op Sint Maarten en Curaçao. De politicus is gearresteerd in de zogenoemde Larimar-zaak, waarbij onderzoek wordt verricht naar grootschalige fraude en corruptie in de bouwsector op Sint Maarten. Eind vorige maand werden het kantoor van Heyliger en diverse woningen al doorzocht door het TBO en werden twee arrestaties verricht. Ook werd er beslag gelegd op onroerend goed.
Naar Heyliger loopt ook een onderzoek wegens een poging tot omkoping in 2013 van oud-Statenlid Romain Laville. Die zaak moet nog voor de rechter komen.
Ondanks alle verdenkingen werd Heyliger vorig jaar door de gouverneur als formateur van het kabinet-Marlin-Romeo aangesteld. Hij kon echter geen premier worden omdat hij niet door de screening kwam.
Heyliger liet zich in het verleden vaak kritisch uit over de rol van politiek Den Haag op het eiland. Zijn integriteit stond in Den Haag vaker ter discussie. Kamerleden van SP en CDA wilden in 2014 nog dat er een onderzoek naar hem zou komen, onder meer vanwege corruptie. ,,Mensen op Sint Maarten moeten er op kunnen rekenen dat hun politici zuiver en eerlijk zijn. Als daar vragen over zijn, is het goed dat er onderzoek wordt verricht. Eerlijke politiek is de enige weg naar een betere toekomst voor het eiland”, zo reageerde Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) op het nieuws van Heyligers arrestatie.
De aanhouding van Heyliger kan gevolgen hebben voor de stabiliteit van de regering. Uitgerekend eind deze week wordt gestemd over een motie van wantrouwen tegen huidig premier Leona Romeo-Marlin. De oppositie is boos dat haar regering een financiële deal met Den Haag heeft gesloten over de renovatie van de luchthaven, waarmee Nederland een stem zou krijgen in het bestuur van de luchthaven.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).