Al het nieuws

 Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - De regering van Sint Maarten is van plan om een Enterprise Recovery Project ter waarde van 35 miljoen te lanceren voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen.

bedrijvensxmDit om de bedrijven, getroffen door orkaan Irma, te helpen om via financiële instellingen toegang te krijgen tot financiële pakketten in de vorm van subsidies en leningen. Dat heeft premier Leona Romeo-Marlin tijdens haar nieuwjaarstoespraak gemeld.
Naar verwachting worden in het vierjarige project 300 ondernemingen in het eerste jaar en 600 in het laatste jaar bereikt. Een groot percentage van de bedrijven is niet in staat om financiering te krijgen van commerciële banken, omdat deze onderpandvereisten hebben waaraan de bedrijven niet kunnen voldoen sinds de orkaan.
Een van de eerste prioriteiten van de regering zal zijn om het budget zo snel mogelijk te laten goedkeuren door het parlement om alle beoogde plannen te faciliteren. Met een goedgekeurd budget kan de overheid hoofdprioriteiten uitvoeren, zoals ‘een duurzaam Sint Maarten bouwen’, zei de premier.
Een van die hoofdprioriteiten is de oprichting van een rampenfonds, waarvoor een streefcijfer van 1,2 miljoen gulden bestemd is om het fonds te starten. Door dit bedrag opzij te zetten, zal de overheid een andere financiële optie voor herstel na elke andere ramp kunnen veiligstellen om haar verplichtingen na te komen zonder de reguliere operaties te verstoren, zei de premier.
Het project Solid Waste Management en Environmental Improvement, geschat op 35 miljoen, staat ook op de agenda van de overheid. Het geld is bedoeld om het afvalmanagement en de milieubescherming op de lange termijn te verbeteren. De bredere doelstelling van dit project is om de belangrijkste elementen van de langetermijnstrategie voor afval van de overheid en de routekaart voor duurzaam afvalmanagement te implementeren, aldus de minister-president.
Daarnaast blijft het veiligstellen van de financiering voor de reconstructie van de terminal van de Princess Juliana International Airport ‘van het allergrootste belang’ voor de overheid. Volgens Romeo-Marlin is de Raad van Ministers van plan om alle opties te overwegen om ervoor te zorgen dat de beste financieringsovereenkomst wordt geselecteerd in het belang van het land. ,,We zijn van plan om de afronding te zien van een Integriteitskamer voor St. Maarten en onze volwassenheid te tonen als leiders die ons land naar een toekomst brengen waar iedereen welvarend is”, zei de premier.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.