Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg – Het Italiaanse Inso, de bouwonderneming die het nieuwe St. Maarten Medical Center (SMMC) gaat bouwen, heeft laten weten dat het moederbedrijf Condotte d’Aqua financieel barre tijden doormaakt.

twee De onderneming heeft de Italiaanse regering zelfs om ‘buitengewoon beheer’ gevraagd (Amministrazione straordinaria). Dat behelst een reorganisatieprocedure waarmee aan de ene kant crediteuren tegemoet kunnen worden gekomen en aan de andere kant de continuïteit van het bedrijf wordt gewaarborgd. De Sint Maartense regering maakt zich nog geen zorgen over de situatie, maar is wel op haar hoede. Zo worden er door het SMMC voorlopig even geen bedragen overgemaakt naar Inso op eigen initiatief. ,,We hebben de opdracht om het nieuwe ziekenhuis te ontwerpen, bouwen en onderhouden in 2016 aan Inso gegund”, zegt algemeen directeur van het SMMC Kees Klarenbeek. ,,We zijn zeer tevreden over het werk van Inso en de voortgang die is geboekt, over de expertise en het professionalisme dat ze inbrengen. Er zijn genoeg financiële waarborgen om gewoon samen door te gaan, al zullen we wel de vinger aan de pols houden en steeds pas betalen als er een fase is afgerond, precies zoals dat contactueel is vastgelegd. Geen van de partijen die financieel betrokken is bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis loopt enig risico, dat is gegarandeerd.”
Emil Lee, de minister van Volksgezondheid, Sociale zaken en Arbeid, toont zich ook bepaald niet ongerust. ,,Bij immense projecten als dit houd je op voorhand rekening met allerlei scenario’s en risico’s. We zijn blij dat alle zakelijke en projectmatige plannen op een zodanig gedetailleerde manier zijn opgesteld dat het eindresultaat van het project nooit in gevaar kan komen. Het is bovendien maar goed dat dit nu gebeurt, zodat we op tijd de nodige maatregelen kunnen treffen. Het zou vervelender geweest zijn als we al onderweg waren met de bouw.”
Condotte d’Aqua verkeert in financieel zwaar weer door de crisis die de constructiewereld in Italië doormaakt. Voor het ‘buitengewone beheer’ heeft de Italiaanse regering Gianluca Lucisano aangesteld. Hij moet ervoor zorgen dat Inso niet in de problemen van het moederbedrijf wordt meegesleept. Lucisano staat in direct contact met de directie van het SMMC en beide partijen zullen ervoor zorgen dat het project zal verlopen zoals gepland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.