Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Er is te weinig capaciteit binnen het Openbaar Ministerie op Sint Maarten om ook de illegale gokindustrie als prioriteit te stellen. Dat geeft hoofdofficier van justitie op het eiland, Ton Maan, te kennen op vragen van SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko).
Het Openbaar Ministerie (OM) gaf aan de vier delegaties een presentatie over de werkwijze van het OM op het eiland. Hierbij werd ook ingegaan op de verschillende prioriteiten. Van Raak miste bij deze prioriteiten de gokindustrie, zo gaf hij na de presentatie aan.
,,De gokindustrie is ook een heel belangrijk onderwerp”, beaamde Maan. ,,Maar waar je tegenaan loopt, en dat is bij prioriteren onvermijdbaar, is een noodzaak om keuzes te maken. Als u mij vraagt of we genoeg capaciteit hebben om ook de gokindustrie als prioriteit te stellen dan zeg ik nee.” Volgens de hoofdofficier zijn er te weinig rechercheurs met de financiële kennis in huis die bij dit onderwerp nodig zijn.
Ook laat Maan weten dat het OM heeft gekozen om zich eerst te richten op menselijke slachtoffers. ,,Daar waar direct getroffenen te betreuren zijn zetten wij heel erg op in”, aldus Maan.
Van Raak vroeg zich ook af of het OM op Sint Maarten genoeg ‘lef, capaciteit en mogelijkheden’ heeft om de politici die verbonden zijn met de onderwereld aan te pakken. Hierover was Maan kort. Alhoewel volgens hem het OM het zeker niet aan lef ontbreekt is volgens hem het aanpakken van politici niet een doel op zichzelf.
,,Wij pakken verschillende onderwerpen aan en kijken niet wie hier een rol in speelt. Als blijkt dat mensen uit de bovenwereld hierbij ook betrokken zijn, zullen we die net zo scherp als verdachte in het vizier hebben”, stelt Maan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.