Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg/Willemstad - Op de beslissing van gouverneur Eugene Holiday om de verkiezingen op Sint Maarten in september te houden, wordt in de Staten verdeeld gereageerd. De voormalige regeringspartij United People (UP) wijst het besluit af. De nieuwe meerderheid staat er achter of kan er op zijn minst mee leven.
Na de motie van wantrouwen van 30 september tegen de door UP geleidde regering wilde het afgezette kabinet-Gumbs vervroegde verkiezingen houden op 9 februari. Over het Landsbesluit om de Staten te ontbinden ontstond een staatsrechtelijke discussie. Uiteindelijk werd het besluit door Holiday getekend toen premier Gumbs en zijn ministers hun ontslag hadden aangeboden.
Het nieuwe kabinet van premier William Marlin probeerde via een nieuw Landsbesluit de vervroegde verkiezingen tegen te houden. De regering wilde pas verkiezingen in 2018, als de huidige zittingsperiode van de Staten afloopt. Deze week bleek dat de gouverneur voor een compromis koos, door de vervroegde verkiezingen te verschuiven naar 26 september.
DP-leider Sarah Wescot-Williams, tevens Statenvoorzitter, staat vierkant achter het nieuwe Landsbesluit. ,,Niemands rechten worden geschonden. Het Landsbesluit van 29 oktober (van Gumbs, red.) had vernietigd moeten worden. Maar het zou op 15 december van kracht worden, dus de gouverneur moest iets doen”, zegt ze in <I>The Daily Herald<I>. Zij heeft er vertrouwen in dat er voor september al enkele hervormingen in de Kieswet kunnen worden doorgevoerd: ,,Ik zal daar als Statenvoorzitter alles aan doen.”
Onafhankelijk Statenlid Maurice Lake, die de nieuwe regering steunt, is optimistisch dat het belangrijkste doel van uitstel toch in de periode tot september kan worden behaald. ,,In het hervormingsproces van de Kieswet moeten we voorkomen dat we weer zo’n discussie krijgen over artikel 59 van de Staatsregeling (over het ontbinden van de Staten en het ontslag van het kabinet, red.). Ook moeten we de kwestie rond het verlaten van partijen met behoud van de parlementszetel aanpakken.” Lake vindt nog steeds dat Gumbs meteen had moeten opstappen om ruimte te maken voor de nieuwe regering.
UP-Statenlid Franklin Meyers laat weten dat het nieuwe Landsbesluit niet geldig is, omdat het een aanpassing is op het vorige besluit. ,,En dat besluit was nog niet van kracht.” Het oude Landsbesluit is volgens hem daarom nog steeds van kracht. Uitstel van de verkiezingen is volgens Meyer tegen de Staatsregeling. ,,Op deze manier kan iedereen van de straat worden geplukt op basis van een Landsbesluit zonder de mensenrechten in acht te nemen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.