Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De Staten van Sint Maarten willen een nationale feestdag invoeren op de tweede maandag van oktober. Deze Constitution Day moet Koninkrijksdag op 15 december vervangen.
The Daily Herald schrijft dat hiervoor een aantal wetten moet worden gewijzigd, waaronder de arbeidswet. Minister Rita Bourne-Gumbs van Onderwijs en Cultuur heeft hiervoor dinsdag wijzigingsvoorstellen met de centrale commissie van het parlement besproken. Het is onzeker of de voorstellen vandaag al ter stemming worden gebracht in de openbare Statenvergadering, omdat de wensen van het parlement nog verwerkt moesten worden.

In het oorspronkelijke voorstel werd 10 oktober, de dag waarop in 2010 Sint Maarten een autonoom land werd, tot Staatsregeling Dag uitgeroepen. Leider William Marlin van National Alliance (NA) stelde voor hiervan de tweede maandag van oktober te maken, omdat een wisselende dag in de week voor sommige bevolkingsgroepen een probleem kan zijn. Hij noemde de adventisten, die op zaterdag hun sabbat houden en geen feest vieren.

De naam Constitution Day komt uit de koker van Sarah Wescot-Williams, leider van de Democratic Party (DP). Een enigszins ludieke bijdrage kwam van Franklin Meyers van de grootste regeringspartij United People’s Party (UP). Hij zei dat het eigenlijk ‘Halverwege Dag’ zou moeten heten, omdat het einddoel onafhankelijkheid voor Sint Maarten is.

Andere Statenleden riepen op tot ‘nation building’ door bijvoorbeeld straten te vernoemen naar lokale helden en tot onderwijs over de grondwet op scholen. Christophe Emmanuel (NA) maakte bezwaar tegen de Nederlandse wettekst, terwijl het Engels ook een officiële taal is op Sint Maarten. Volgens topambtenaar Neville York was dit lastig, omdat de wijzigingsvoorstellen Nederlandstalige wetten aanpassen. Om dat in het Engels te doen, zou kunnen leiden tot misverstanden. Onafhankelijk Statenlid Leona Marlin-Romero riep op tot een referendum over het volkslied van Sint Maarten. Zij vroeg zich af of de St. Maarten Song nog gebruikt kan worden of dat er misschien een geheel nieuw volkslied moet komen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.