Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Openbaar Lichaam Saba (OLS) kondigde afgelopen dinsdag in samenwerking met het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) de invoering van blaastesten aan als cruciale maatregel om rijden onder invloed op het eiland tegen te gaan.

sabadrankHet gebruik van deze blaastests is volgens het OLS een essentieel hulpmiddel dat zal helpen bij de voortdurende inspanningen om de veiligheid van alle weggebruikers te waarborgen. De blaastest, die op Bonaire al een aantal jaar gebruikt wordt, meet het alcoholgehalte in de uitgeademde lucht van een bestuurder. Hierdoor weet de politie snel of de bestuurder te veel gedronken heeft en kunnen ze hem of haar aanhouden”, aldus het OLS. ,,Als u door een politieagent wordt aangehouden en wordt gevraagd een ademtest uit te voeren, bent u verplicht deel te nemen.”
Op Saba is de wettelijke limiet 352 microgram per liter. Wanneer het niveau boven deze limiet ligt, wordt de bestuurder na twintig minuten na voltooiing van de eerste test naar het politiebureau gebracht voor een tweede blaastest. Op basis van de resultaten van de tweede test wordt een rapport opgesteld en naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. ,,U krijgt te horen hoe lang u moet wachten voordat u weer mag rijden. Na de test mag u mogelijk naar huis. Het is echter uw verantwoordelijkheid om vervoer te regelen. Als u in deze periode wordt betrapt op het besturen van een voertuig, wordt u gearresteerd.” Wie te dronken is kan voor zijn eigen veiligheid en de veiligheid van anderen in hechtenis worden gehouden.
De gevolgen voor rijden onder invloed kunnen aanzienlijk zijn. Boetes variëren van 500 tot 1.000 dollar, afhankelijk van het alcoholgehalte en de omstandigheden. Ook inbeslagname en schorsing van het rijbewijs of gevangenisstraf behoren tot de mogelijkheden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.