Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Het Openbaar Lichaam Saba implementeert sinds afgelopen zaterdag, 1 september 2023, de baanbrekende verordening die de verkoop van tabak en tabak-gerelateerde producten reguleert.

SabatabakDeze wetgeving maakt deel uit van een voortdurende inzet voor de volksgezondheid en schept een precedent in het Caribisch gebied.
De verordening richt zich op drie hoofdgebieden: leeftijdsbeperking voor tabaksproducten, ID-verificatievereiste en een verbod op e-liquids, vloeistoffen voor e-sigaretten. Concreet houdt dit in dat de verkoop van tabak en tabak-gerelateerde producten, waaronder vapes en e-sigaretten aan personen jonger dan 18 jaar wordt verboden, dat detailhandelaren worden verplicht om identificatie te vragen aan iedereen die jonger lijkt te zijn dan 25 jaar en dat de verkoop van e-liquids en aanverwante producten wordt verboden. De nieuwe verordening is uitgebreid gecommuniceerd met ouders, leraren en de gemeenschap. Winkeliers zijn grondig geïnformeerd en voorzien van bewegwijzering en afgelopen maand is een informatiebijeenkomst gehouden om een duidelijk begrip van de verordening te garanderen.
Gedeputeerde Eviton Heyliger heeft zijn krachtige steun uitgesproken voor deze nieuwe wetgeving. ,,Dit is een grote stap in onze voortdurende vooruitgang bij het verbeteren van ons gezondheidsbeleid. Saba is verheugd om een van de eerste eilanden te zijn die dergelijke wetgeving aannemen.” De lokale overheid erkent de gezondheidsrisico’s op lange termijn die verbonden zijn aan tabak en aanverwante producten, en deze verordening vertegenwoordigt volgens hem de eerste stap om de risico’s van deze producten aan te pakken.
Lokale retailers zijn ontvankelijk en ondersteunend geweest voor de nieuwe vereisten, waarbij verschillenden opmerkten dat de verordening hun huidige praktijken ondersteunt. Tijdens routinecontroles en onaangekondigde inspecties zal er worden samengewerkt met de retailers om ervoor te zorgen dat de verordening wordt gevolgd.