Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Afgelopen zaterdag kwam de gemeenschap van Saba vroeg samen voor een unieke en onvergetelijke ervaring. Deelnemers hadden de zeldzame gelegenheid om over de lengte van de landingsbaan te lopen of te rennen, terwijl ze genoten van het adembenemende landschap en de pittoreske zonsopgang. De Runway Walk/Run was onderdeel van de viering van het 60-jarig bestaan van het vliegveld van Saba die op vrijdag 25 augustus begon.

F13 BESOP Viering zestigjarig bestaanVoor Saba is Juancho E. Yrausquin Airport volgens de overheid een brandpunt van vooruitgang. Dit jaar is het precies 60 jaar geleden dat het vliegveld officieel in gebruik werd genomen en sindsdien staat het te boek als het vliegveld met de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. Het jubileum is afgelopen vrijdag uitbundig gevierd. ,,De trots en betrokkenheid van de gemeenschap was duidelijk te zien tijdens de viering van het 60-jarig jubileum. Dit was niet zomaar een verjaardagsfeestje voor de luchthaven; Het was een krachtige reflectie op zes decennia van innovatie en betrokkenheid van de gemeenschap”, aldus de overheid van het Openbaar Lichaam Saba (OLS). Als onderdeel van de historische viering, voorafgaand aan de ceremonie, had de gemeenschap de exclusieve gelegenheid om de nieuwe en ultramoderne brandweerkazerne op Juancho E. Yrausquin Airport te bezoeken. ,,Deze moderne faciliteit, die de klok rond operationeel is, vertegenwoordigt het hoogtepunt van jarenlange planning en samenwerking.”

Het officiële gedeelte begon met uitvoering van het Saba Anthem dat werd gezongen door lokale studenten. Hierna verdiepte waarnemend gezaghebber Amelia Nicholson zich in haar openingswoord in de rijke luchtvaartgeschiedenis van het eiland en de toewijding van de gemeenschap aan vooruitgang. Hierna volgden meerdere sprekers. Airport Manager Maegan Hassell stipte de geschiedenis van de luchthaven aan en wierp een licht op de toekomstplannen. Tijdens dit officiële gedeelte werd Hans van de Velde aan de aanwezigen voorgesteld. Hij is de nieuwe ceo van Winair en bevestigde de toewijding van de vliegmaatschappij om te blijven dienen als de luchtvaartbrug die Saba met de buitenwereld verbindt. Van de Velde overhandigde een speciale plaquette aan Maegan Hassell, waarmee Winairs toewijding aan de groei van Saba wordt aangegeven.

De ceremonie werd afgesloten met de presentatie van plaquettes ter ere van personen en organisaties die aanzienlijk hebben bijgedragen aan het ontstaan en behoud van de luchthaven. ,,Het is een erkenning van de collectieve inspanningen die Juancho E. Yrausquin Airport tot een symbool van Saba’s veerkracht en vooruitgang hebben gemaakt. Dit was niet alleen een dag van terugkijken, maar ook een dag van ‘runway vision’, vooruitkijkend naar de opwindende veranderingen die naar de luchthaven komen, waaronder een renovatieproces in twee fasen dat de passagierservaring opnieuw zal verbeteren”, aldus de overheid
Op zaterdag leidde Kemaul Lee onder de opkomende zon een spontane oefencirkel en hij moedigde iedereen aan om deel te nemen aan jumping jacks, squats en burpees en een run over de landingsbaan. Het sportieve evenement werd afgesloten met verfrissend fruit en johnny cakes. Volgens Lee een perfecte afsluiting van een energieke ochtend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.