Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Het Openbaar Lichaam Saba (OLS) start met een proefproject om kleine traditionele boeren en mensen die actief zijn in achtertuinlandbouw te helpen met het verbouwen van verse producten.

F14 BES productenTraditionele boeren en achtertuinboeren, mensen die op kleine schaal verse producten verbouwen bij hen thuis of op een stukje grond, worden geconfronteerd met een aantal uitdagingen, zoals het (incidentele) gebrek aan water, de kosten van zaden, gereedschap en hekwerk. Het doel van deze pilot is om mensen te helpen een aantal van deze uitdagingen te overwinnen en daarmee de landbouw te stimuleren.

Het OLS zegt het belang in te zien om in de toekomst meer zelfvoorzienend te worden, zeker gezien de stijgende kosten van levensonderhoud. Lokaal telen heeft als bijkomend voordeel dat het gezonder en verser is dan geïmporteerde producten. Achtertuinlandbouw werd vooral populair op Saba gedurende de coronapandemie. Mensen die al actief zijn in de landbouw kunnen een vergoeding krijgen voor bepaalde producten die nodig zijn voor hun moestuin, zoals zaden, mest, kunstmest, slangen en tuingereedschap. Deze groep landbouwers maakt dan gebruik van een vergoedingsformulier dat kan worden aangevraagd bij de afdeling Landbouw van het Openbaar Lichaam.

Voor mensen die nog niet zijn begonnen met boeren en die geïnteresseerd zijn om dit te doen zullen er in mei workshops starten en starterskits beschikbaar worden gesteld. De pilot loopt door tot half augustus of totdat het beschikbare budget op is en wordt gefinancierd door het OLS. Daarnaast loopt het proefproject ter ondersteuning van de veehouderij en visserij. Deze pilot kent een aantal vergoedingen om de hoge kosten te compenseren die veehouders en commerciële vissers hebben om voedsel te importeren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.