Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De gezondheid van het marien ecosysteem in Caribisch Nederland (CN) verschilt heel erg per eiland.

sababankDe toestand van de Sababank wordt als slecht beschouwd terwijl buureiland Sint Eustatius juist goed scoort.
Op Bonaire verbleken de koralen ieder jaar in meer of mindere mate maar ze herstellen ook weer. Dit blijkt uit ‘Caribisch Nederland in cijfers’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Voor Sint Eustatius en Saba wordt de gezondheid van het mariene ecosysteem weergegeven in de Reef Health Index (MHI), op een schaal van 1 (kritisch) tot 5 (zeer goed). Voor Bonaire is een indicatie het percentage koraalverbleking. In de afgelopen vijf jaar is de gezondheid van het mariene ecosysteem van Sint Eustatius volgens het CBS stabiel geweest, met een score van 3 (redelijk) op de RHI vanwege de 'zeer goede' biomassaniveaus van belangrijke herbivore vissen en commercieel belangrijke vissen, en ondanks de kritisch lage gezondheid van de koraalriffen zelf. De koraalbedekking was in 2020 bijna gelijk aan in 2021. Tegelijkertijd zijn de belangrijkste commerciële vispopulaties sinds 2018 afgenomen, maar ze zijn nog steeds groot genoeg om als 'zeer goede' biomassaniveaus te worden beoordeeld.
De Saba Bank, een onderzeese atol drie tot zes kilometer ten zuiden van Saba, is met een grootte van ruim 2.000 vierkante kilometer het grootste beschermde natuurgebied van Nederland. De Sababank is de thuisbasis van vele organismen, waaronder koraalriffen, vissen, kreeften, zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen. Maar het gaat niet goed met het natuurgebied. In 2018 werd de RHI als slecht beschouwd met een score van 2,25, vanwege een lage koraalbedekking en een lage vlezige macroalgenbedekking.
Het percentage koralen dat wordt aangetast door koraalverbleking op Bonaire tijdens tijdelijke opwarming van zeewater, bijvoorbeeld door het optreden van La Niña of El Niño, verschilt per jaar. Koralen bleken als een stressreactie op veranderende temperatuur, licht of voedingsstoffen. Koraalverbleking wordt gemeten op zowel tien als vijfentwintig meter diepte. Over het algemeen bleken meer koralen op grotere diepte. ,,Voor elke gebeurtenis in de afgelopen jaren was het percentage aangetast koraal direct gerelateerd aan de temperatuur van het oppervlaktewater en de duur van de gebeurtenissen maar elk jaar herstellen de koralen omdat de stressgebeurtenis niet te intens of te lang van duur was”, aldus het CBS.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.