Al het nieuws

Jongste raadslid Saba teleurgesteld in Haagse politiek

The Bottom - Esmeralda Johnson, sinds maart 2019 de jongste persoon ooit in de in de eilandsraad van Saba, maakte afgelopen maandag bekend dat ze heeft besloten niet deel te nemen aan de verkiezingen van maart 2023.

SABAverkiesbaar1De inmiddels 24-jarige Johnson neemt dit besluit omdat ze teleurgesteld is. Niet in haar eigen partij, maar in Den Haag.
,,Ik heb geen structurele verandering gezien op verschillende onderwerpen, ondanks alle inspanningen en ik voel me machteloos als eilandraadslid”, aldus Johnson in een toespraak tijdens een vergadering van de eilandsraad met de delegatie van de Tweede en Eerste Kamer die maandag op het eiland was. Na haar afstuderen in de Verenigde Staten, besloot Johnson terug te komen en ‘iets terug te doen voor haar eiland en de gemeenschap’. Al vroeg realiseerde ze zich dat de bevolking van Saba de prijs moet betalen om in het paradijs te leven. ,,Mensen praten met mij over hun bancaire problemen, de problemen met het notariaat of het gebrek daaraan, over de uitdagingen in de zorg, GGZ, justitie en nog veel meer.”
Volgens Johnson is er een verschil in hoe de Nederlandse overheid omgaat met inwoners van Saba in vergelijking met mensen die op Bonaire, Sint Eustatius en in de rest van Nederland wonen. Ze heeft het gevoel dat ze niet veel voor haar gemeenschap kan doen om de vele problemen die het leven van mensen beïnvloeden op te lossen. ,,Mijn mensen verdienen meer dan dit. Ik zie hoe Saba zich heeft ontwikkeld en dat het echt de beste beslissing was om direct deel uit te maken van Nederland, maar het voelt ook alsof Den Haag gewoon niet genoeg lijkt te willen doen om de grote structurele problemen op te lossen waarmee onze overheid en onze gemeenschap worden geconfronteerd”, aldus Johnson.
Ze constateert verdeeldheid bij de bewoners en zegt de hardere gevoelens binnen de gemeenschap en de verdeeldheid zaaiende retoriek te betreuren. ,,Omdat Den Haag onze structureel grote problemen niet oplost, en omdat de lokale overheid ook niet bevoegd is om ze op te lossen, is er meer ruimte voor radicale opvattingen, polarisatie en verharding van meningen richting zowel de lokale overheid als de rijksoverheid.” Die verdeeldheid komt volgens haar grotendeels door de aanhoudende uitdagingen met betrekking tot armoede, ongelijkheid, systeemproblemen en klimaatverandering waar Saba mee te maken heeft. ,,Mensen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen omdat het sociaal minimum niet op een redelijk niveau ligt en de kosten van levensonderhoud hoog zijn. Ze voelen machteloosheid door armoede en het gebrek aan toegang tot basisvoorzieningen. Gezondheidszorg, vervoer van en naar het eiland, leefbare lonen, pensioenen en andere welzijns- en zorg gerelateerde rechten en uitkeringen moeten gelijk zijn aan die in Nederland.”
De Nederlandse parlementsdelegatie was duidelijk onder de indruk van de toespraak. ,,Je hebt ons sprakeloos achtergelaten en kunt erop vertrouwen dat we hebben geluisterd en dat we de boodschap mee terug nemen naar Den Haag”, aldus delegatieleider Mariëlle Paul.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.