Al het nieuws

The Bottom - Als onderdeel van een maritiem programma vaart een groep leerlingen van de Saba Comprehensive School (SCS) in het kader van de opleiding Seaman Operations mee op de schoener Ruth. De school introduceerde het curriculum van de opleiding vorig jaar.

sabazeeMet het oog op Saba’s langdurige relatie met de zee en het vooruitzicht van een nieuwe haven die in de nabije toekomst wordt aangelegd, achtte SCS-directeur Anton Hermans het passend om een tweejarige opleiding tot zeeman te starten om studenten voor te bereiden op een carrière in de maritieme sector. Vier studenten nemen deel aan dit inleidende traineeprogramma dat ze binnen twee jaar hopen af te ronden.
,,De training aan boord van de schoener Ruth dient om de leerlingen het gevoel te geven hoe een zeilschip werkt, om te werken met de zeilen, de lijnen en alles te leren over navigeren , de wind en de stroming”, aldus leraar Hidde Verbeke. ,,Het is hard werken, want we gebruiken geen motor.”
De studenten zijn inmiddels geslaagd voor hun VHF-radio en EHBO-theorie-examens. Na afronding van het tweejarige programma hebben ze de mogelijkheid om hun opleiding voort te zetten aan het St. Maarten Institute for Professional Advancement (Nipa) waarmee SCS op 19 maart van dit jaar een Memorandum of Understanding (MoU) heeft ondertekend.
Student Shaylone Matthew (17) zegt enthousiast te zijn over het trainen aan boord van de schoener Ruth. ,,Dit is een nieuwe ervaring en ik vind het heel leuk. We zeilen rond Saba en naar andere eilanden. Ik vind het leuk om de zeilen te hijsen en te laten vallen, het roer over te nemen als de kapitein het vraagt, de dingy vast te binden en overstag te gaan.” Van 16 tot en met 19 maart gingen de studenten op een meerdaagse tocht naar Sint Maarten, Saint Kitts en Sint Eustatius. Ze bleven de hele reis aan boord. Deze week gaan de vier studenten weer een aantal dagen op reis.
Schoener Ruth is een 30 meter lange tweemaster en is eigendom van Ian Dash uit Barbados. Hij en zijn bemanning kwamen op 14 maart aan op Saba, na een quarantaine van 10 dagen op zee. De schoener is emissievrij en gebruikt alleen zonne-energie voor elektriciteit en koeling. Oorspronkelijk deed het dienst als vrachtschip tussen de eilanden.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.