Al het nieuws

Van onze correspondent

The Bottom - De Eilandsraad van Saba heeft afgelopen donderdag unaniem ingestemd met de eilandsverordening om plastic voor eenmalig gebruik (single-use) te verbieden.

sabaplasticBedrijven krijgen vier maanden de tijd om naar alternatieven te zoeken voordat de verordening in werking treedt. Vanaf 1 januari 2021 zijn plastic tassen verboden, gevolgd door het verbod op andere plastic artikelen voor eenmalig gebruik op 1 mei 2021.
De Eilandsraad was unaniem positief over het verbod dat tot stand kwam op initiatief van raadslid Vito Charles van Windward Islands People’s Movement (WIPM). Hij diende in 2018 een motie hiertoe in. ,,Twee jaar geleden nam deze Eilandsraad unaniem mijn motie om plastic voor eenmalig gebruik te verbieden aan. Ik ben erg tevreden dat het verbod nu werkelijkheid wordt”, aldus Charles, die opmerkte dat er nog veel werk aan de winkel is op het gebied van implementatie door de bedrijven.

,,We staan op het kruispunt van hoe we ons eiland verder willen ontwikkelen. Duurzaamheid wordt wereldwijd steeds belangrijker. Dit plasticverbod zal bijdragen aan het milieu en de duurzaamheid van Saba”, zo legde Charles uit. Volgens zijn partijgenoot Carl Buncamper is het aannemen van de motie een mijlpaal voor het eiland en voor de regio. ,,Het brengt ons dichter bij een vermindering van plastic voor eenmalig gebruik, de hoeveelheid afval in het algemeen wordt verminderd en onze ecologische voetafdruk wordt verkleind”, aldus Buncamper .
De verordening verbiedt het verstrekken van gemakkelijk te vervangen of vaak gebruikte plastic producten voor eenmalig gebruik zoals draagtassen, voedselcontainers, bekers, borden, bestek, rietjes, roerstaafjes, wattenstaafjes met plastic, zakken voor verse producten en confetti. Vanaf 1 januari 2021 wordt de plastic draagtas verboden. Andere producten, behalve voedselbakjes, volgen op 1 mei 2021. Voedselbakjes volgens op 1 oktober 2021.

Het verbod richt zich op alle vormen van kunststoffen, ook op plastics die duurzamer zijn in de zin dat er geen fossiele grondstoffen zijn gebruikt. Er is een vrijstellingsmogelijkheid voor plastic producten voor eenmalig gebruik die nodig zijn voor medische doeleinden of in andere contexten waar de hygiëne anders niet voldoende kan worden gegarandeerd. Gratis plastic tassen mogen niet meer worden uitgedeeld om mensen te stimuleren herbruikbare tassen te gebruiken, maar ook om ondernemers te helpen kosten te besparen.
Gedeputeerde Bruce Zagers verklaarde dat er regelmatig gecommuniceerd gaat worden over de implementatiefasen van de verordening, om zodoende het bewustzijn te vergroten en om het publiek te informeren over mogelijke alternatieven voor de producten die verboden zijn. Elk huishouden krijgt een ‘starterkit’ met verschillende alternatieven voor plastic producten voor eenmalig gebruik. Zagers zei dat Saba altijd al bekend stond als een eiland dat zich bewust is van het milieu. ,,Dit is een positieve ontwikkeling voor ons eiland en zal op lange termijn voordelen opleveren voor onze natuur en ons milieu.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).