Al het nieuws

Van onze correspondent
The Bottom - Het was druk op Saba vorige week. Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media was nauwelijks weg of de directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW,) Kees van der Burg, landde op Saba.

sabaVan woensdag 15 tot en met vrijdag 17 januari bezocht hij het eiland met een delegatie van zijn ministerie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Het bezoek van Van der Burg en zijn delegatie begon op het Juancho Yrausquin Airport, waar gedeputeerde Bruce Zagers en luchthavenmanager Maegan Hassell de minister inlichtten over de voltooide renovatie van de luchthaven, die grotendeels door het ministerie van IenW werd gefinancierd.
De volgende stop was bij het waterleidingstelsel in Windwardside en de nieuwe fabriek in St. John’s waar drinkwater gebotteld gaat worden. De fabriek is nog in aanbouw maar zal voor de zomer klaar zijn. Bij de stortplaats voor afval gaf gedeputeerde Zagers een toelichting over het recyclingbedrijf en de verwerking van recyclebare materialen. Veel infrastructuur-gerelateerde projecten, waaronder water- en afvalbeheer, worden gefinancierd door IenW.
Het ministerie is ook betrokken bij de financiering van het miljoenenproject om op Saba een nieuwe haven te bouwen. Projectmanager Ton van der Plas gaf donderdagochtend een presentatie aan Van der Burg in aanwezigheid van gezaghebber Jonathan Johnson, gedeputeerde Zagers en eilandsecretaris Tim Muller. Hierna bezocht de groep zowel de haven van Fort Bay als de locatie van de nieuwe haven in het Black Rocks-gebied. Nadat de minister aan het eind van de middag een ontmoeting met de Eilandsraad had gehad beklom hij, net als minister Slob een paar dagen eerder, Mount Scenery.
Dit was het eerste bezoek van Van der Burg sinds zijn benoeming tot directeur-generaal van IenW op 1 september 2019. ,,Het is belangrijk om met de mensen hier te spreken en om dingen met mijn eigen ogen zien. Het is ook logisch gezien het feit dat in de komende periode een aantal belangrijke besluiten zullen worden genomen door de Nederlandse regering met betrekking tot Caribisch Nederland (CN)”, aldus Van der Burg.
Van der Burg zei dat hij werd getroffen door de ‘enorme vooruitgang’ die op Saba is gemaakt. ,,In de open gesprekken die ik had met het Bestuurscollege (BC) en de Eilandsraad werden er ook zorgen geuit. Deze neem ik mee terug naar Nederland.” Hij zei dat hij op gezette tijden zal terugkeren naar Saba. ,,Het is een juweel in het Nederlandse Koninkrijk. Een eiland van ware schoonheid en het verdient de naam van de Unspoiled Queen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.