Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Het natuurpark Mount Scenery, dat in september 2018 werd ingesteld door het Bestuurscollege van Saba, is sinds dinsdag een nationaal park.

mountsceneryolsMinister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) tekende daarvoor het certificaat nadat ze ’s ochtends de berg had beklommen.
Dit betekent dat het natuurpark nu ook internationaal wordt erkend als nationaal park. Om deze status te krijgen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zei Schouten. Ze is blij dat dit is gelukt en ze heeft het park aangemeld bij het Protocol for Sepcially Protected Areas and Wildlife (SPAW). Daarmee komt het op de lijst van beschermde gebieden van regionaal belang.
Het park Mount Scenery krijgt nu ook een plaats in het Natuurbeleidsplan dat de minister later dit jaar presenteert aan de Tweede Kamer. Met de nieuwe status is ook geld gemoeid. LNV gaat met het Openbaar Lichaam Saba (OLS) en de Saba Conservation Foundation (SCF), de beheerder van het park, daar verder naar kijken.
Het natuurpark Mount Scenery is 350 hectare groot en beslaat een kwart van Saba. Zoals bekend is de berg met 887 meter het hoogste punt van het Koninkrijk. Door de hoogteverschillen is er een grote verscheidenheid aan natuur: droog tropisch woud, tropisch regenwoud en nevelwoud. Er zijn veel beschermde planten- en diersoorten te zien.
Voor het park ligt al een managementplan klaar, zei gedeputeerde Rolando Wilson. De nieuwe status is een erkenning voor het goede werk van de SCF, aldus Schouten. ,,Ik hoop dat het als een stimulans dient voor jullie goede werk om de natuur van Saba te beschermen, zowel onder als boven water.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.