Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag/The Bottom - De plannen waren er al op Bonaire en Saba, maar staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft er tijdens haar werkbezoek afspraken over gemaakt.

plasticban Het wegwerpplastic gaat op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) in de ban. Uiterlijk in 2021, maar liefst al volgend jaar.
Van Veldhoven heeft milieu en afvalbeheer in haar portefeuille en dat is ook de belangrijkste reden om de overeenkomst met de eilanden te sluiten. Ze wil zo de natuur beter beschermen: ,,De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten. Die schildpadden zwemmen hier in de Caribische zee.” Ze noemt de overeenkomst ook een belangrijke stap tegen plastic soep en voor schone eilanden.
Naast de bescherming van de natuur is het volgens Van Veldhoven ook zonder om plastic na een keer gebruiken weg te gooien. ,,Het dan verbranden is simpelweg doodzonde.”
Volgens eilandsecretaris Tim Muller van Saba past het uitbannen van wegwerpplastic perfect bij de slogan van zijn eiland: The unspoiled queen. ,,Mensen komen hier om te wandelen en te duiken in onze prachtige natuur. We kunnen ons simpelweg geen plastic soep veroorloven.” Op Saba en ook op Bonaire zijn al eerder stappen gezet naar een beter afvalbeheer.
Het schoonhouden van de eilanden en milieubescherming is voor alle drie de BES-eilanden van belang, omdat ze grotendeels leven van toerisme. De koraalriffen worden ook bedreigd door het plastic dat in zee terecht komt. Op Bonaire worden jaarlijks zo’n 500.000 duiken gemaakt en die mensen willen mooi koraal zien.
Binnen een jaar moet er nu een plan van aanpak komen voor het uitbannen van wegwerpplastic. I&W levert financiële en juridische steun bij het opstellen van de regelgeving. Daarbij kan gebruikgemaakt worden van de ervaringen in Europees Nederland op het gebied van recyclen van kunststof verpakkingen en het verbod op gratis plastic tasjes. Voor het kabinet past dit in het streven naar halvering van grondstofgebruik in 2030.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.