Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Den Haag/The Bottom - Gedeputeerde Rolando Wilson heeft in Den Haag voor Saba het Sport- en Preventieakkoord met staatssecretaris Paul Blokhuis ondertekend. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Openbaar Lichaam Saba (OLS) gaan samen investeren in een betere gezondheid van de inwoners van Saba: ‘Samen op weg naar een gezonder Saba’.

SabapreventieHet stimuleren van een gezonde levensstijl is een speerpunt voor Blokhuis, zowel in Europees als Caribisch Nederland. Door meer preventie voorkom je dat er later veel zorg nodig is. Het akkoord richt zich daarom niet alleen op volwassenen, maar juist ook op kinderen.
Volgens gedeputeerde Wilson is het akkoord een belangrijke stap naar een gezond eiland waar de bevolking zich fit voelt. VWS draagt daar vanaf dit jaar structureel 175.000 euro aan bij.
In het akkoord zijn maatregelen opgenomen ter bestrijding van obesitas, alcoholmisbruik, roken en drugs. Daarnaast worden sport en beweging gestimuleerd, maar ook seksuele gezondheid. OLS zal lokale organisaties bij de uitvoering betrekken.
Een van de doelstellingen is het verhogen van het aantal mensen dat aan beweging en sport doet. Daarvoor is een goede infrastructuur nodig. Het Cruyff Court is daarvan een voorbeeld, maar OLS wil ook meer trainers op het eiland. Om aan seks gerelateerde ziektes te bestrijden wordt de verkrijgbaarheid van condooms verbeterd, wordt het gemakkelijker om je te laten testen en krijgen jongeren (en ouders) meer voorlichting. De afdeling Publieke Gezondheid wordt daarvoor versterkt.
Om de gezonde levensstijl te stimuleren zal er op scholen fruit worden uitgedeeld aan kinderen die dit nodig hebben. Verder komt er meer aandacht en voorlichting voor de preventie van alcohol- en drugsmisbruik en wordt sporten en bewegen gestimuleerd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.