Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
The Bottom - De ontwikkeling van landbouw is belangrijk voor de productie van gezonde voeding voor de bevolking en voor de werkgelegenheid. Het Openbaar Lichaam Saba investeert daarom in verschillende land- en tuinbouwprojecten. Volgend jaar zal de hydrocultuur zijn intrede doen bij Rendez-Vous.

sabalandbouwLandbouw was vroeger veel belangrijker op Saba dan tegenwoordig. Die tijd zal niet terugkeren, maar gedeputeerde Rolando Wilson wil uitbreiding waar dat mogelijk is. Op overheidsgrond in Zion’s Hill, een steil perceel, werken drie landbouwers op The Farm aan de productie van lokale groenten, zoals zoete aardappel, tomaten, kool, mais, okra, papaja, aubergine en komkommer.
Bruce ‘Junior’ Hassell (48) zegt onlangs op een dag 100 (Engelse) pond bananen en 75 pond taro naar boven te hebben gesjouwd. Dat is geen sinecure, bevestigt Aneuris Hassell (28). Zij en Orlando Hassell (26) vinden het een manier van leven waarmee ze zijn opgegroeid.
Eigen landbouwproductie is goed voor iedereen, vinden de landbouwers. Het is gezonder en goed voor de gemeenschap. Ze proberen zoveel mogelijk natuurlijke mest te gebruiken. Er gaat niets verloren, want na de oogst worden de producten verkocht en gaan de bladeren naar het vee. Ondanks de droogte is er nog geen watertekort op The Farm voor de irrigatie. Wel is er soms overlast van geiten die over het hek springen.
Een tweede project is The Garden bij The Level. Dit is een sociale werkplaats van de Saba Reach Foundation. Daar worden, zoveel mogelijk biologisch, groenten, fruit en kruiden geteeld door acht cliënten. Alexander Hassell (61) werkt er al sinds 2007. Bij The Garden is de droogte wel een uitdaging, een irrigatiesysteem is nog in aanleg.
Het derde project is nog in ontwikkeling. Een hydrocultuurproject op de hellingen van Mount Scenery wordt binnenkort aanbesteed. Het is volgens de gedeputeerde goede grond, maar wel een uitdaging, omdat het terrein vlak moet worden gemaakt. Er komen drie kassen, waarvan een met een hydrosysteem voor sla en kruiden. In de andere kassen komt gewone grond voor tomaten en paprika’s.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).