Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
The Bottom - Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een drukke 24 uur op Saba achter de rug. Ze werd helemaal bijgepraat over de projecten die er op het eiland lopen en opende het nieuwe pompstation voor de waterleiding.

sabaienwDe minister, die een in januari gepland bezoek moest uitstellen, kwam maandagmiddag aan op Saba waarbij ze voor de landing meteen een rondvlucht over het eiland maakte. Veruit het belangrijkste project voor haar ministerie is de upgrade en uitbreiding van de haven Fort Bay. Daarnaast is IenW betrokken bij de waterleiding van Fort Bay naar Hell’s Gate, de waterbottelinstallatie en de renovatie van de luchthaven.
Voor Van Nieuwenhuizen was het bezoek een eerste kennismaking met Saba. ,,Dit is een bijzonder mooi eiland”, was haar commentaar. ,,Ik vond het vooral indrukwekkend hoe steil het is. Dat besef je pas als je het met eigen ogen ziet. Daardoor realiseer me ik hoe moeilijk het is om hier te bouwen.”
Erosie en de verbindingen met de buitenwereld zijn andere uitdagingen voor Saba, aldus de bewindsvrouw. Zij gaat de recente aanbevelingen van onderzoekers over de vlieg- en bootverbindingen serieus overwegen, beloofde ze.
Ook de drinkwatervoorziening is een belangrijk onderwerp voor het eiland. Van Nieuwenhuizen noemde dit project ‘cruciaal voor de toekomst’. Hetzelfde geldt voor een goede haven. ,,Dit moet goed gebeuren.”
De gesprekken met de Eilandsraad en het Bestuurscollege waren open en prettig. De samenwerking tussen haar ministerie en Saba verloopt goed. ,,Goede overeenkomsten zijn een inspiratie voor iedereen”, aldus Van Nieuwenhuizen. Van gedeputeerde Bruce Zagers kreeg ze een rondleiding met uitleg over de verschillende projecten, zoals de luchthaven, sociale woningbouw, de afvalverwerking en de haven.
Over het havenproject kreeg ze ook een presentatie van projectmanager Ton van der Plas. Zagers gaf aan dat het nodig is de havenpieren uit te breiden om de haven beter te beschermen tegen golfslag. De voorbereidingen van het project van 30 miljoen euro zijn in volle gang. Eind 2019 moet de aannemer bekend zijn, die dan in 2020 kan beginnen met de werkzaamheden.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).