Al het nieuws

Door Pieter Hofmann
The Bottom - In tegenstelling tot Bonaire en Sint Eustatius wordt de omstreden rekentoets niet ingevoerd op Saba. Dat bevestigt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).


Met ingang van het nieuwe schooljaar krijgen middelbare scholieren in heel Nederland te maken met de rekentoets als verplicht onderdeel van het eindexamen. Alleen op Saba komt geen verplichte rekentoets, omdat daar al op vrijwillige basis een Engelstalige rekentoets wordt afgenomen.
De rekentoets krijgt veel kritiek in de onderwijswereld. Critici vinden dat de rekentoets zich te veel toespitst op verhaaltjessommen. De toets zou eerder draaien om taalvaardigheid dan om rekenkunde.
Het ministerie van OCW laat weten dat de toets rekening houdt met zowel de voor de rekentoets benodigde taalvaardigheid als met de cultuurverschillen tussen Europees en Caribisch Nederland.
Leerlingen op het Engelstalige Sint Eustatius maken de toets de komende jaren nog in het Nederlands. Op het eiland wordt na de zomer Engels ingevoerd als instructietaal vanaf de brugklas. De lichting leerlingen die volgend jaar naar de middelbare school gaat, maakt later in de eindexamenklas een Engelstalige rekentoets.
Voor de rekentoets mag maximaal 5 procent van alle leerlingen in Nederland zakken, stelt Onderwijsminister Jet Bussemaker. Alleen voor Caribisch Nederland wordt er geen maximumpercentage gehanteerd. ,,Dit is niet één op één door te trekken naar Caribisch Nederland vanwege het effect van de kleine getallen. Die maken dat een relatief klein aantal gezakte leerlingen kan zorgen voor een percentueel hoog aantal”, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

www.caribischnetwerk.ntr.nl


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).